• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2018. 03. 19

S. Orlovas. Plokščios Žemės idėja fiziko akimis

Mūsų planeta, kaip visos kitos planetos, yra apvali. Pripratome prie gražių planetos vaizdų, padarytų iš kosmoso, skrendančio lėktuvo arba meteorologinio oro baliono. Atrodytų, mūsų planetos apvali forma turėtų būti neginčijamas faktas. Bet egzistuoja žmonės, kurie tebemano, kad visi gyvename… plokščioje Žemėje! Šie žmonės yra net susibūrę į Plokščios Žemės Draugiją, ir kaltina visas pasaulio valstybės sąmokslu bei masiniu melu.

Šios draugijos šaknys veda link XIXa. vidurio, kuomet anglų išradėjas Samuel Rowbotham nutarė išmatuoti planetos paviršiaus kreivumą. Matavimus jis atliko Seno Bedfordo upėje, kur jis patalpino apie 20 cm aukštyje teleskopą, pro kurį stebėjo nuo jo tolstančią valtį su valtyje esančiu skaičiais sužymėtu stiebu. Anot jo stebėjimų net po 10 kilometrų jis tebegalėjo matyti valties stiebą. Jei planeta būtų apvali, valtis turėtų atsidurt 3,4 metrais žemiau horizonto, todėl stiebo, kurio aukštis buvo apie 1,5 metrus, turėtų nesimatyti. Samuelis nusprendė, kad jo matavimas paneigia Žemės sferiškumą, todėl 1849 metais parašė 16 puslapių pamfletą pavadintą „Zetetic Astronomy“, kurį vėliau praplėtė iki knygos „Earth Not a Globe“, kuri išėjo 1865 metais.

Iki 1870 metų visi bandymai atkartoti eksperimentą toje pačioje vietovėje duodavo tą patį rezultatą – mūsų planeta yra plokščia. Tačiau viskas pasikeitė, kuomet britų naturalistas Alfred Russel Wallace pakartojo eskperimentą, tačiau patalpino teleskopą 4 metrų aukštyje virš upės paviršiaus. Šio eksperimento rezultatai paneigė plokščios Žemės hipotezę, kadangi valtis pradingo už horizonto linijos. Kyla klausimas, kodėl taip atsitiko? Matote, reikalas yra tas, kad arti planetos paviršiaus oro temperatūra nėra tolygi. Vietomis oras šaltesnis, vietomis karštesnis. Ten, kur karštesnis, – oras retesnis ir jo lūžio rodiklis yra mažesnis ten, kur oras šaltesnis – oro lūžio rodiklis didesnis. Dėl šių netolygumų, šviesa sklinda ne tiesiai. Šviesos sklidimo trajektorija išsikraipo – vyksta atmosferinė refrakcija.

Visą dr. Sergejaus Orlovo tekstą skaitykite ČIA: http://bit.ly/2pp5ozw