Naujienos ir renginiai

Naujienos

2018. 04. 03

K. Zubovas. Kąsnelis Visatos CCCXXII: šviesa ir tamsa

Pirmadienį dangus virš Ramiojo vandenyno trumpam buvo nušvitęs krentančios Kinijos kosminės stoties „Tiangong-1“ liekanų liepsnomis. Visiškai kitoje kosminių mastelių skalės pusėje buvo paskelbta apie atrastą galaktiką, kuri neturi tamsiosios medžiagos. Taip pat praėjusios savaitės naujienose – Tabby's žvaigždės pritemimas, vandens atsiradimo Žemėje istorija, labai greitai sprogusi supernova ir dar šūsnis įdomybių. 

***

Kinų stotis sudegė. Kinijos kosminė stotis „Tiangong-1“ pastarąsias kelias savaites buvo daugelio naujienų kanalų akiratyje. Ir ne veltui – jos nevaldomas kritimas į Žemę daugeliui klausytojų, skaitytojų ir žiūrovų skambėjo kaip baisus dalykas. Bet 8,5 tonos masės kosminis aparatas – toli gražu ne didžiausias iš orbitos nukritęs objektas: šis rekordas priklauso 2001 metais nukritusiai SSRS/Rusijos stočiai Mir, kurios masė siekė 120 tonų.

„Tiangong-1“, pakilusi į orbitą 2011 metais, buvo bandymų platforma, davusi pradžią Kinijos kosminėms stotims; šiuo metu orbitoje jau pusantrų metų skraido „Tiangong-2“, o tarp 2019 ir 2022 metų Kinija ketina orbitoje pastatyti ilgesniam laikui ir nuolatiniam žmonių darbui pritaikytą modulinę kosminę stotį.

Kaip bebūtų, anksti pirmadienio ryte, maždaug trečią valandą Lietuvos laiku, stotis pasiekė atmosferą, subyrėjo ir beveik visa sudegė virš pietinės Ramiojo vandenyno dalies. Pats faktas, kad stotis nevaldoma įlėkė į atmosferą, nėra labai keistas – gyvenimus taip baigia apie 15 proc. visų Žemės orbitoje dirbusių erdvėlaivių ir palydovų.

Pavojaus žmonėms jis nesukėlė, tačiau procesą stebėjo daugybė kosmoso agentūrų – surinkti duomenys padės ateityje prognozuoti panašius įvykius, taip pat padės geriau pasiruošti planuojamam Tarptautinės kosminės stoties nukritimui kažkada po 2024-ųjų metų.

Kosminiai pasivaikščiojimai, NASA nuotr.

Rekordinis pasivaikščiojimas kosmose. Tarptautinė kosminės stotis (TKS) dirba jau 17 metų, o praeitą savaitę 55-osios jos įgulos nariai atliko vertą pažymėjimo misiją – šimtąjį kartą stoties darbo metu išėjo į kosmosą.

Pirmą kartą iš TKS į kosmosą išėjo antrosios įgulos darbuotojai 2001-ųjų birželį. Išėjimo, trukusio kiek ilgiau nei šešias valandas, metu buvo atliekami gana rutininiai darbai – pašalintos galimai įplyšusios aušinimo sistemos žarnos, pakeista kamera, pritvirtintos ateityje įrengsimo eksperimento duomenų perdavimo antenos ir panašiai.

Taigi svarbus čia būtent rekordas. O turint omeny, kad kiekvienas toks išėjimas papildo mūsų žinias apie darbą kosmose, tai yra dar svarbiau – juk kažkada ateityje panašių darbų reikės tvarkant stotis Marso orbitoje ar laivus pakeliui į Jupiterį. Tiesa, šis išėjimas toli gražu nebuvo apskritai šimtasis, susijęs su TKS – įskaitant astronautų darbą statant stotį prieš prasidedant jos darbui bei aptarnaujančio personalo išėjimus iš Šatlų, iš viso prie TKS nuo 1988 metų gruodžio įvykdyti jau 209 išėjimai.

Visas dr. Kastyčio Zubovo parinktas kosmoso naujienas skaitykite ČIA