Naujienos ir renginiai

Naujienos

2018. 04. 15

S. Orlovas. Mokslinis požiūris į Zodiako ženklus

Nepradedate dienos neperskaitę horoskopo? Žinote ne tik savo Zodiako ženklą bet dar ir savo ženklus pagal druidų, kinų ir indų Zodiakų sistemas? O gal esate skeptiškas tiek Vakarų, tiek Rytų astrologijos atžvilgiu? Pabandykime pasiaiškinti, kas tie horoskopai yra, ir ar gimimo mėnuo gali paveikti jūsų gyvenimą.

Zodiako ženklai yra susiję su metų laiko stebėjimu ir Saulės bei Mėnulio judėjimu.

Žodis „horoskopas“ yra kilęs iš graikų kalbos žodžių „hõra“ (laikas) ir „scopos“ (stebėti), taigi istoriškai horoskopas turėjo praktinę naudą ir buvo metų laiko nustatymo įrankis, susijęs su Saulės arba Mėnulio judėjimu dangaus skliaute. Kartu su Mėnulio fazėmis, pirmieji horoskopai senovės žmonėms visų pirma buvo laiko matavimo įrankiai.

Be abejonės dangaus kūnai senovės žmonėms siejosi su dievais. Tiek senovės Egipto, tiek Mesopotamijos gyventojai turėjo savo Saulės, Mėnulio bei Dangaus dievus. Plika akimi matomos planetos – Venera ir Marsas – ne visiems senovės tautoms buvo dievybės. Jei Babilonijoje Venera buvo karo deivė Ištar, tai Egipte tai buvo du skirtingi objektai – rytinė ir vakarinė žvaigždė.

Be šių ryškesnių ir artimesnių planetų, Babilonijos astronomai pirmieji stebėjo dar Merkurijų (Nabu), Jupiterį (Marduk) ir Saturną (Ninib), kurios kartų su Saule ir Mėnulio sudarė septynių dangaus kūnų sistemą bei prisidėjo prie septynių savaitės dienų pavadinimų.

Replika teleskopo, su kurio 1781 metais buvo aptikta Urano planeta.

Iš kitų plika akimi stebimų kūnų reikėtų paminėti Uraną bei Vestos asteroidą, kurie kartais gali būti matomi tamsiame danguje be papildomos įrangos. Tačiau dėl savo blankumo ir lėto judesio Uranas nepateko į senovės astronomų dangaus kūnų sąrašą. Tik atsiradus teleskopams, jau 1781 metais, Uranas oficialiai tapo mokslui žinoma planeta. Po kiek laiko, 1846 metais astronomai atrado sekančią Saulės sistemos planetą – Neptūną, taip praplėsdami planetų sąrašą iki aštuonių.

Beveik po 90 metų, 1930 metais, buvo atrasta ir devinta planeta – Plutonas. Plutonas oficialiai išbuvo devinta Saulės sistemos planeta palyginus neilgai, dabartinėje planetų klasifikacijoje jis virto nykštukinė planeta – viena iš daugelio mažų planetų, esančių už Neptūno (jos dar vadinamos trans-neptūniniais objektais).

Visą dr. S. Orlovo straipsnį apie horoskopus skaitykite ČIA.