• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2018. 07. 04

Pasaulinės mokslo pažibos Lietuvoje bandys perkąsti kvantinę biologiją

Liepos 10–13 d Lietuvoje pirmą kartą vykstančioje konferencijoje QuEBS garsūs pasaulio mokslininkai nagrinės ganėtinai naują mokslo temą – kvantinę biologiją. Tarp pranešėjų – ir šios srities pradininkai bei galimi kandidatai laimėti Nobelio premiją.

Kaip pasakoja vienas iš konferencijos organizatorių, Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Molekulinių darinių fizikos skyriaus vadovas prof. habil. dr. Leonas Valkūnas konkurencija suroganizuoti QuEBS – labai didelė, tačiau organizatoriai šiemet pasirinko būtent Lietuvą.

„Mes su profesoriumi Dariumi Ambramavičiumi iš Vilniaus Universiteto šioje srityje jau esame gana gerai žinomi. Visi nori šios konferencijos, tačiau šiemet organizatoriai pasirinko būtent mus“, – džiaugiasi garsus profesorius.

Tarp pranešėjų – būrys pasaulio mokslo pažibų. Tai – Kalifornijos Universiteto Berklyje profesorius chemikas Grahamas Flemingas, taip pat iškilus kitas Kalifornijos universiteto Irvaine profesorius Shaulis Mukamelis, profesorius Rienkas van Grondelle iš Amsterdamo ir kt. Konferencijoje pranešimus skaitys ir FTMC mokslininkai – Jevgenijus Chmeliovas ir Andrius Gelžinis, doktorantas Marijonas Tutkus.

Prof. L. Valkūnas priduria, kad QuEBS vyksta kasmet, pakaitomis kas antrus metus ji vyksta JAV arba keliauja po pasaulį: „QuEBS apkeliavusi pasaulį, geriausius mokslo centrus ir universitetus šiemet vyks ir Lietuvoje.“

Įdomu tai, kad Lietuvoje kvantinė biologija, kuriai itin svarbus įvairių mokslo šakų – fizikos, chemijos ir biologijos – tarpdiscipliniškumas, pradėta plėtoti maždaug prieš 20 metų, vykstant „Light-harvesting Physics“ konferencijų ciklui 1992, 1994 ir 1996 m. Preiloje ir Birštone.

Daugiau informacijos apie konferenciją ir visą jos programą rasite ČIA.