• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2018. 11. 07

FTMC inovatyvūs sprendimai kariuomenei

 
2018-11-07 konferencijoje „Lietuvių karinės pramonės išradimai – pasaulio saugumui užtikrinti“ buvo pristatyti Fizinių ir technologijos mokslų centro sukurti inovatyvūs sprendimai kariuomenei.
 
Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) inovacijų vadybininkas Karolis Stašys konferencijoje „Lietuvių karinės pramonės išradimai – pasaulio saugumui užtikrinti“ pristatė FTMC sukurtus inovatyvius sprendimus kariuomenei. Tai šarvinės liemenės, šildanti tekstilė, terahercinė akis, priešų dronų numušimas mikrobangomis.
 
FTMC kuriamos neperšaunamos liemenės apsaugo nuo kulkų, skeveldrų, peilio ar smaigo dūrio. Be to, jos jau išbandytos mūšio sąlygomis ir puikiai pasiteisino.

Kadangi kariai neturi galimybės dėvėti paltų ar pūkinių striukių, šildančios tekstilės technologija ženkliai pagerina kareivių darbo sąlygas. Netolimoje ateityje FTMC sukurtas specialios technologijos audinys galės ne tik šildyti, bet ir vėsinti.
 
„Terahercinės akies“ technologija dar vadinama žmonių sveikatai nekenkiančiais rentgeno spinduliais, kuriais galima pamatyti sprogmenis per plastiką ir rūbus. Be to, šią technologiją galima panaudoti sprogmenų detektavimui neatidarant konteinerio teroro išpuolio grėsmės atveju.
 
Ateities grėsmės yra susijusios ne tik su žmonėmis, bet ir su robotais, o ypač – dronais, todėl FTMC kuriama dronų numušimo mikrobangomis technologija.
 
Plačiau apie FTMC sukurtus inovatyvius sprendimus kariuomenei skaitykite: