Naujienos ir renginiai

Naujienos

2018. 11. 16

Reformuota Tarptautinė vienetų sistema SI

2018 m. lapkričio 16 d. Generalinėje svarsčių ir matų konferencijoje vyko istorinis balsavimas dėl SI sistemos vienetų pertvarkymo. Šioje konferencijoje Lietuvai atstovavo Fizinių ir technologijos mokslų centro, vykdančio Lietuvos nacionalinio metrologijos instituto funkcijas, mokslininkai. Vienbalsiai naturta kilogramo fizinį etaloną ir dar tris pagrindinius sistemos SI vienetus - amperą, kelviną ir molį - apibrėžti naujai ir susieti su fizikinėmis konstantomis. Kitaip nei fizinis etalonas, formulė negali apdulkėti, suirti bėgant laikui, būti numesta ir apgadinta. Be to, itin maži etalonų svorio svyravimai galėjo turėti svarbių padarinių nanotechnologijų srityje
 
Šią savaitę laukiama išskirtinio įvykio – numatyta atsisakyti 1 kg masės etalono, dar vadinamo tarptautiniu kilogramo prototipu, nuo 1879 metų laikomo Tarptautiniame svarsčių ir matų biure, Sevre, Paryžiaus priemiestyje.
 
Tarptautinis kilogramo prototipas (tai cilindro formos svarelis, pagamintas iš tauriųjų metalų platinos ir iridžio lydinio) visame pasaulyje buvo žinomas kaip pirminis masės etalonas, su kuriuo buvo lyginami visi nacionaliniai masės etalonai. Tokį sprendimą planuoja patvirtinti Generalinė svarsčių ir matų konferencija (Conférence Générale des Poids et Mesures, CGPM) savo 26-ajame susitikime, kuris vyksta lapkričio 13 – 16 dienomis Versalyje. Šioje konferencijoje Lietuvai atstovauja valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centro, vykdančio Lietuvos nacionalinio metrologijos instituto funkcijas, mokslininkai.
 
26-ojo CGPM susitikimo atvirame posėdyje, įvyksiančiame lapkričio 16 d., kilogramas ir dar trys pagrindiniai sistemos SI vienetai - amperas, kelvinas ir molis – bus apibrėžti naujai ir susieti su fizikinėmis konstantomis, tuo tarpu likusių pagrindinių SI vienetų – sekundės, metro ir kandelos – apibrėžimai nebus keičiami.
 
Tai jau ne pirmas panašus pakeitimas. Dar 1960 metais metro etalono prototipas – metalinis strypas – buvo  pakeistas „optiniu metru“ ir susietas inertinių dujų kriptono  spinduliuotės bangos ilgiu. O sekundės, anksčiau susietos su tropinių metų trukme, apibrėžimas 1967 m. buvo pakeistas ir susietas su cezio 133 atomo spinduliuote.
 
Ši istorinė sistemos SI, žinomos kaip metrinė matų sistema, reforma vykdoma po ilgamečio ir kruopštaus mokslininkų darbo nustatant visuotinių konstantų vertes geriausiu įmanomu tikslumu. Naujos vienetų apibrėžtys leidžia nacionaliniams metrologijos institutams bei paskirtosioms laboratorijoms atkurti vienetų vertes panaudojant įvairesnes technologijas, tarp jų ir technologijas, veikiančias kosmose.
 
Lapkričio 16 d. FTMC konferencijų salėje A101 (Saulėtekio al. 3, Vilnius) vyko Generalinės svarsčių ir matų konferencijos posėdžio vaizdo transliacija iš Versalio. Informacija apie renginį >>
 

 
 
 
 
 
 
 

Kontaktinis asmuo: dr. Rimantas Miškinis
Laiko ir dažnio etalono laboratorijos vedėjas
Metrologijos skyrius
Fizinių ir technologijos mokslų centras
Tel.: 8 (5) 262 01 94
Mob. tel.: +370 687 80333