Naujienos ir renginiai

Naujienos

2018. 12. 13

Grįžo iš JAV, kurs unikalią saulės energijos technologiją

 
Dr. Tadas Paulauskas po 15 metų, praleistų Amerikoje, dar pusantrų – Australijoje, grįžo atsiradus galimybei įgyvendinti tarptautinio lygio projektą. Projekto metu bus kuriama unikali saulės energijos technologija. Siekiama įterpti bismidus į standartinius daugiasandūrinius saulės elementus, sumažinti daugiasandūrinių saulės elementų kainą bei pagaminti naujų elementų prototipus.
 
Dar prieš išvažiuodamas į Australiją dr. T. Paulauskas lankėsi Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC), skaitė puslaidininkių fizikos seminaro paskaitą. Jau buvo pažįstamas su FTMC mokslininku dr. Audriumi Alkausku, grįžusiu iš užsienio ir sėkmingai įsikūrusiu Lietuvoje. FTMC padarė labai gerą įspūdį: ir žmonės, ir infrastruktūra, ir vykdomi projektai. Atrodė, kad ir paties patirtis čia puikiai tiktų, galėtų prisidėti prie tolesnio FTMC augimo.

„Jei kas ir gali šiuo metu pasaulyje deramai kurti bismidais grįstus daugiasandūrinius saulės elementus – tai greičiausiai mūsų komanda“, – įsitikinęs FTMC tyrėjas, grįžęs į Lietuvą pagal Protų pritraukimo ir reintegracijos programą. 
 
Projektas įgyvendinamas kartu su FTMC Optoelektronikos skyriaus tyrėjais prof. A. Krotkumi, dr. V. Pačebutu, dr. R. Butkute, dr. A. Geižučiu ir dr. Viktorija Strazdiene. Įvairiais etapais dirbs apie dešimt Lietuvos mokslininkų. Kai kurie matavimai bus atliekami kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse.
 
Kad bismidais grįstų daugiasandūrinių saulės elementų technologija pasiektų rinką, mokslininkai pasirengę tam tikru projekto etapu bendradarbiauti su pramonės įmonėmis. Taip pat tikimasi bendradarbiauti su Europos kosmoso agentūra ir išbandyti prototipus atitinkamose sąlygose.

Daugiau skaitykite: https://www.lzinios.lt/simtmecio-inovacijos/kurs-unikalia-saules-energijos-technologija/277823
© Lietuvos žinios