Naujienos ir renginiai

Naujienos

2019. 01. 25

FTMC lankėsi Europos Komisijos Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinis direktorius Jean-Eric Paquet

2019 m. sausio 24 d. vyko konferencija „Europos horizontas: naujos galimybės Lietuvos tyrėjams 2021–2027 m.”, kurioje lankėsi Lietuvoje viešintis Europos Komisijos Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinis direktorius Jean-Eric Paquet.
 
Renginyje buvo pristatyti Lietuvos dalyvavimo programoje „Horizontas 2020“ rezultatai bei pasirengimas naujajai Europos Sąjungos (ES) mokslinių tyrimų ir inovacijų bendrajai programai „Europos Horizontas“ 2021–2027 metams.
 
Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas prof. Valdemaras Razumas akcentavo, kad dėl išplėtotos mokslinių tyrimų infrastruktūros ir stiprių tyrėjų Lietuva turi potencialą 2021-2027 metais aktyviai dalyvauti šioje programoje.
 
Pasibaigus renginiui Jean-Eric Paquet susitiko su susitiko su mokslo ir inovacijų politikos formuotojais, mokslininkais bei verslo atstovais, lankėsi Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre, apsilankė Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) laboratorijose.
 
 Apsilankymas VU Gyvybės mokslų centre (Vilmos Popovienės nuotr.)
 
Dr. Renata Butkutė papasakojo apie molekulinių pluoštelių technologiją, kuriant naujos kartos IR srities lazerius, bismidų taikymus saulės elementams. Doktorantai Sandra Stanionytė ir Martynas Skapas supažindino svečius su Struktūrinės analizės skyriaus pasiekimais. Prof. Gintaras Valušis pristatė terahercų fotonikos mokslines veiklas bei projektus.
 
 
Apsilankymas Fizinių ir technologijos mokslų centre. Jean-Eric Paquet (dešinėje) kalbasi su FTMC direktoriumi Gintaru Valušiu (Domo Jokubauskio nuotr.)
 
Apsilankymas Fizinių ir technologijos mokslų centre. Jean-Eric Paquet ir Martynas Skapas (Gintaro Valušio nuotr.)
 
 
Jean-Eric Paquet apsilankymas Fizinių ir technologijos mokslų centre (Gintaro Valušio nuotr.)
 
Apsilankymas Fizinių ir technologijos mokslų centre. Jean-Eric Paquet (kairėje) ir Gintaras Valušis (Domo Jokubauskio nuotr.)
 
 Apsilankymas Fizinių ir technologijos mokslų centre. Jean-Eric Paquet (kairėje) ir Gintaras Valušis (Karinos Firkavičiūtės nuotr.)
 
FTMC Tarybos pirmininkas Gediminas Račiukaitis, FTMC mokslinis sekretorius Mindaugas Dagys ir FTMC direktorius Gintaras Valušis su svečiu aptarė Europos Komisijos (EK) mokslinius prioritetus bei programas.
 
Mokslo pasiekimai, vykdomi projektai, o taip pat centro technologiniai infrastruktūros sprendimai bei architektūra paliko Jean-Eric Paquet labai gerą įspūdį. Jis ragino centro mokslininkus būti aktyviems tiek rašant projektus, tiek ir siūlant EK naujas idėjas dėl mokslinių programų tobulinimo.
 
Apsilankymas Fizinių ir technologijos mokslų centre. Iš kairės: Gediminas Račiukaitis, Gintaras Valušis ir Jean-Eric Paquet (Domo Jokubauskio nuotr.)
 
Programa „Europos horizontas“ – tai pagrindinis ES finansinis instrumentas, skirtas aukšto lygio tyrimams ir mokslu grįstoms inovacijoms kurti, tarptautiniam bendradarbiavimui skatinti, ES konkurencingumui didinti ir bendrai Europos mokslinių tyrimų erdvei formuoti. Ji bus įgyvendinama 2021–2027 m., tai jau devintoji bendra ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programa.
 
Naujoji ES programa Lietuvos mokslininkams yra itin aktualus finansavimo šaltinis, nes Lietuvos verslas mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veikloms vis dar skiria gerokai mažiau dėmesio nei verslas Europoje.