Naujienos ir renginiai

Naujienos

2019. 04. 03

Horizontas 2020: Daugiasluoksnių plastikinių pakuočių perdirbimo plėtra su TERMINUS

2019 metų pradžioje prasidėjo naujas Europos Sąjungos finansuojamas projektas TERMINUS, kurio tikslas - paspartinti daugiasluoksnių plastikinių pakuočių perdirbimą. Projektas finansuojamas pagal Europos Sąjungos Horizon 2020 (H2020) programą, sutarties Nr. 814400.
 
TERMINUS (Integruoti sužadinamieji fermentai daugiasluoksnių plėvelių perdirbimui: Inovacija plastiko pakuotėms (angl. „in-built Triggered Enzymes to Recycle Multi-layers: an Innovation for Uses in plastic-packaging”)) sprendžia iššūkį – rasti naujas perdirbimo ir antrinio panaudojimo galimybes daugiasluoksnėms pakuotėms, kurios dėl savo neįkainojamų savybių yra plačiai naudojamos maisto, gėrimų, kosmetikos, trąšų ir kitų gendančių medžiagų pakavimui. Tačiau tokios pakuotės negali būti perdirbamos įprastiniais metodais, todėl didžiąja dalimi yra sudeginamos arba laidojamos sąvartynuose.
 
Projekto metu bus kuriami fermentais prisodrinti polimerai su savaiminę biodegradaciją sužadinančiais komponentais, kurie funkcionuos kaip klijai ar rišamieji sluoksniai daugiasluoksnėse pakuotėse maisto gaminiams ir nemaistinėms medžiagoms. Ši technologija bus taikoma gaminant bioskaidžius PUR klijus tiek adheziniam, tiek ekstruziniam laminavimui, o taip pat polimerams ir rišamiesiems sluoksniams (PBS, PLA, PPC arba PCL) pučiamojoje ekstruzijoje. Kontroliuojant šių klijų bei rišamųjų sluoksnių biologinį irimą, bus galima atskirti pakuotėse esančius įvairius sluoksnius (pvz. PET, HDPE, LDPE ar aliuminio), kurie vėliau būtų perdirbami naudojant jau nusistovėjusias technologijas.
 
Inovatyvius ir iššūkius keliančius TERMINUS tikslus įgyvendins žinomų organizacijų konsorciumas, turintis daug patirties tokiose srityse, kaip fermentinis polimerų bioskaidymas, terminė fermentų apsauga organiniais silicio nanodariniais bei sluoksniuotais dvinariais hidroksidais, ciklodekstrinai, UV ir vandeniu sužadinamas fermentinis aktyvumas, pažangių polimerinių receptūrų kūrimas, daugiasluoksnių plastikinių pakuočių gamyba bei plastikų perdirbimas.
 
Projektas suteiks naujas galimybes Europos pramonei keliose nusistovėjusiose rinkose, kurios yra imlios naujovėms plastikinių pakuočių, PUR klijų, biologiškai skaidžių plastikų gamybos ir mechaninio perdirbimo, fermentų panaudojimo ir biotechnologijų sferose. Tikimasi, jog ekonominis daugiasluoksnių plastiko pakuočių perdirbimo efektyvumas padidės minimum 15% lyginant su esamais metodais (deginimas, sąvartynai), sumažinant sąvartynuose laidojamų tokių pakuočių kiekį 80%, o bendrą laidojamo plastiko kiekį 55%. Taip pat iš viso bus pasiektas minimum 65 % CO2 pėdsako sumažėjimas.
 
Padidinus daugiasluoksnės pakuotės perdirbimo galimybes, bus lengviau įgyvendinti tikslą, kurį iškėlė Europos Komisija, kad iki 2030 metų butų perdirbama 55 % pakuočių atliekų.
 
Konsorciumo partneriai
 
Daugiau informacijos projekto tinklapyje www.terminus-h2020.eu.
 
Projektą koordinuoja Prof. Vincent Verney iš Sigma-Clermont, Prancūzija. Projekto veikloms Lietuvoje vadovauja vyriausiasis mokslo darbuotojas Dr. Svajus Asadauskas iš VMTI Fizinių ir technologijos mokslų centro, Saulėtekio al. 3, Vilnius, LT-10257.