Naujienos ir renginiai

Naujienos

2019. 04. 07

Moksliniam tyrimui pristatyti – 3 minutės

Kas rašoma, matoma ir girdima žiniasklaidoje apie FTMC

2019 m. „Trijų minučių disertacijos“ konkursą Vilniaus universiteto Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre laimėjo Fizinių ir technologijos mokslų centro doktorantas Romualdas Eimontas. Jo darbo tema – „Dar vienas žingsnis vaistų kūrimo procese: bioimitaciniai peptidų pagrindo hidrogeliai“.
 
Konkurso esmė – doktorantas per tris minutes turi pristatyti savo mokslinį darbą, atskleisti jo esmę ir parodyti svarbą bei vertę. Peržengęs skirtą trijų minučių laiką dalyvis diskvalifikuojamas.
 
 
„Planuodami ląstelių eksperimentus arba gyvūnų studijas, mokslininkai dažnai neatsižvelgia į tai, kad auginant ląsteles ant plastikinių paviršių arba tiriant žiurkes, jie vargu ar supras, kaip veikia žmogaus organizmas. Mano disertacijos tema – bioimitacinių medžiagų formavimas bei modifikacija, siekiant sukurti sąlygas, maksimaliai priartintas pasirinktam žmogaus organui. Tokių medžiagų panaudojimas yra ne tik žymiai pigesnis už tyrimus su gyvūnais (nekalbant apie etinius aspektus), bet ir gerokai tikslesnis nei eksperimentai ant plastiko. Mano privalumas tas, kad aš šį darbą atlieku ne tik mokslinėje įstaigoje, bet ir privačioje įmonėje UAB „Ferentis“. Skirtumas tarp mokslinio padalinio ir įmonės yra toks, kad įmonė visada pirmenybę teikia rezultatams, turintiems realų pritaikymą“, – apie savo tyrimą pasakojo pirmosios vietos nugalėtojas.
 
R. Eimont pabrėžė, kad konkursas davė tikrai didelę naudą, padėjo išmokti apie sudėtingus mokslinius tyrimus papasakoti plačiajai visuomenei paprastai. „Tai visiškai unikali patirtis. Man atrodo, kad tokie pranešimai galėtų būti rengiami kiekvienos studijų pakopos metu, nes priverčia pažvelgti į savo tyrimus kitu kampu. Pirmiausia reikėjo įsivertinti, kiek žodžių per minutę aš pasakau, todėl tekstas buvo redaguojamas ir keičiamas tikrai ne vieną kartą. Turėjau paruošęs kelias skirtingas skaidres ir dieną prieš pristatymą prašiau kolegų padėti išrinkti geriausią“, – apie pasiruošimą konkursui pasakojo R. Eimont.
 
Pirmosios vietos nugalėtojas Romualdas Eimont dalyvaus Koimbros universitetų grupės atrankoje. Balandžio mėnesį bus atrinkti trys geriausi šios grupės pristatymai, kurių autoriai vyks į tarptautinį konkurso finalą Krokuvoje (Lenkija).
 
Vilniaus universitete surengtame konkurse pirmųjų trijų vietų nugalėtojai buvo paskatinti stipendijomis, kurias galės panaudoti mokslinėms konferencijoms.