Naujienos ir renginiai

Naujienos

2019. 05. 27

Lietuvos mokslininkai ir vėl nustebino pasaulį

Kas rašoma, matoma ir girdima žiniasklaidoje apie FTMC

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) Biotechnologijos instituto darbuotojai kartu su Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) specialistais sukūrė platformą, skirtą pavienių molekulių tyrimams.
 
Tokių tyrimų dėka galima identifikuoti ir charakterizuoti atskiras to paties baltymo ar jo komplekso su DNR molekulių populiacijas, kurios pasižymi skirtingomis savybėmis.
 
Sukurtas metodas aprašytas prestižiniame mokslo žurnale „Langmuir” ir jau sulaukė tarptautinio dėmesio kaip metantis iššūkį iki šiol pasaulyje vyravusiam tokio tipo pavienių molekulių tyrimo metodui - „DNR užuolaidoms”.
 
Geros kaimynystės pavyzdys
 
VU GMC turėjo tyrimų objektus – su DNR sąveikaujančius baltymus, tuo tarpu fizikai iš FTMC turėjo reikiamas kompetencijas bei įrangą jiems tyrinėti. Sujungus bendras pajėgas sukurta nauja pavienių baltymų ir DNR kompleksų molekulių tyrimų platforma. Vienas iš metodo kūrėjų - FTMC Molekulinių darinių fizikos skyriaus jaunesnysis mokslo darbuotojas Marijonas Tutkus.
 
Kaip pastebi metodo kūrėjai, anksčiau norint atlikti pavienių molekulių tyrimus tekdavo vykti į užsienio laboratorijas, reikėdavo  papildomų lėšų kelionėms. Dabar tereikia nueiti kelis žingsnius nuo vieno pastato į kitą. Tai puikus geros kaimynystės tarp mokslinių įstaigų pavyzdys, kurio dėka visi kartu žengiame naujus žingsnius mokslo pasaulyje.
 
Ateities planai
 
Mokslininkai turi ateities planų, susijusių su jų sukurtu metodu. Ketinama tirti ir kitus objektus, tokius kaip CRISPR-Cas sistemos, prie kurių atradimo ženkliai prisidėjo prof. V. Šikšnys su kolegomis, ir kurios sukėlė tikrą genomų redagavimo revoliuciją.