Naujienos ir renginiai

Naujienos

2019. 07. 09

Prasidėjo antroji tarptautinė APPOLO vasaros mokykla

2019 m. liepos 7-12 dienomis Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) jau antrą kartą vyksta tarptautinė APPOLO vasaros mokyklos savaitė!
 
Šiemet pagrindinė APPOLO vasaros mokyklos tema – „Skaidrių medžiagų apdirbimas itin trumpų impulsų lazeriais”. Visą savaitę pasaulinio lygio mokslininkai dalinsis savo žiniomis apie lazerio spinduliuotės sąveikomis su medžiagomis, praktiniu trumpų impulsų lazerių pritaikymu medžiagų apdirbimui.
 
APPOLO vasaros mokyklos organizatorius, FTMC Lazerinių technologijų skyriaus vadovas dr. Gediminas Račiukaitis sakė, kad pernai pirmą kartą surengtą APPOLO vasaros mokykla - sulaukė didelio tarptautinio studentų ir jaunųjų mokslo darbuotojų susidomėjimo bei paskatino tęsti šią iniciatyvą.
 
Šiemet renginyje dalyvauja 14 lektorių iš 7 valstybių: JAV, Kanados, Prancūzijos, Danijos, Čekijos, Kinijos, keturi lektoriai - iš Lietuvos. Susitikti, pasisemti žinių, jomis pasidalinti ir „gyvai” pabendrauti su APPOLO vasaros mokyklos dėstytojais, visame pasaulyje garsiais lazerių srities mokslininkaisatvyko doktorantai ir mokslo daktarai iš 12 valstybių.
 
Užsiėmimų savaitę pradėjo prof. Peter Balling iš Pietų Danijos universiteto, prof. Leonid V. Zhigilei iš JAV Virginijos universiteto ir prof. Nadezhda Bulgakova iš HiLASE centro Čekijoje. Jie skaitė pranešimus apie intensyvios lazerio spinduliuotės sužadinimą, sukeltų procesų ir reiškinių įvairovę, pristatė modeliavimo metodus. Lektorius K. Mishchik iš „Ampliture” kompanijos pasakojo apie itin trumpų lazerių pritaikymo galimybes pramonėje, sprendžiant realias problemas. 
 
JAV Virginijos universiteto medžiagų mokslo ir inžinerijos prof. Leonid V. Zhigilei, APPOLO vasaros mokykloje dalyvaujantis jau antrąjį kartą, šįkart skaitė pranešimą „Atomistic modelling of laser – material interactions“. Pasak prof. L.V. Zhigilei, FTMC organizuojama stovykla yra labai reikalinga jauniesiems mokslininkams ir visiems, kas nori „akis į akį“ pasikalbėti su žymiausiais aukštųjų technologijų mokslo pasaulio žmonėmis iš įvairiausių šalių. 
 
„Aukštas FTMC mokslininkų lygis įvairiose fizinių mokslinių tyrimų srityse, technologijų pritaikyme, Lietuvos – kaip lazerių šalies vardas, pritraukia tarptautinės mokslo bendruomenės dėmesį. APPOLO vasaros mokykla – yra tas renginys, kuriuo domisi tiek jaunieji, tiek patyrę mokslininkai. Labai džiaugiuosi, kad FTMC prof. G. Račiukaitis mane ir šiemet pakvietė dalyvauti šioje iniciatyvoje. Tęsdami ją, dar kartą įrodote, kad  FTMC  - palanki erdvė tyrinėti, kurti ir vystyti mokslą bei technologijas. Džiaugiuosi, kad ši vasaros mokykla skatina garsius mokslininkus bendrauti kartu su pradedančiaisiais, dalintis žiniomis, tobulėti ir kurti aukštąsias technologijas.“  - sako prof. L.V. Zhigilei.
 
APPOLO’19  vasaros mokyklos studentai taip pat visą savaitę pristatinės savo atliktų mokslinių tyrimų rezultatus, bus rengiamos įdomios mokslinės diskusijos.
 
Vakarais APPOLO’19  vasaros mokyklos dalyviams rengiamos neformalios diskusijos, ekskursijos į lazerines technologijas kuriančių mokslininkų laboratorijas bei lazerių pramonės įmones, įdomias Vilniaus vietas, Trakus. 
 

APPOLO’19 vasaros mokyklos dėstytojai:

prof. Leonid V. Zhigilei, prof. Ya Cheng, prof. Peter Herman, prof. Nadezhda Bulgakova, dr. Peter Balling, dr. Claude Phipps, dr. Razvan Stoian, dr. Francois Courvoisier, dr. David Grojo, dr. Mangirdas Malinauskas, dr. Paulius Gečys, dr. Domas Paipulas, dr. Gediminas Račiukaitis.