Naujienos ir renginiai

Naujienos

2019. 08. 20

Mokslininkui geriausia rinka ta, kuri dar neegzistuoja

Rugpjūčio pradžioje Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) priimtas į Europos Mokslinių tyrimų ir technologijų organizacijų asociaciją (EARTO). Apie šio įvykio reikšmę Lietuvos mokslo pasauliui, mokslininkų darbo iššūkius, žavesį bei sinergijas su verslu -  FTMC direktoriaus prof. Gintaro Valušio interviu LRT radijo laidoje „Ryto garsai".
 
„Mokslas visuomet turi būti priekyje. Mokslinė inovacija yra ta, kuri remiasi naujausiomis mokslo žiniomis. Mūsų darbas – jas sugeneruoti. O įdomiausia tai, kad ne visas mokslas, bet tik dalis jo tampa verslu. (…) Yra du visiškai skirtingi požiūriai, kaip mokslą paversti verslu ir kaip verslui rūpi mokslas. Jeigu verslas teigia, kad jiems sąlygas diktuoja rinka, mokslininkai įsitikinę, kad geriausia rinka ta, kuri dar neegzistuoja.
 
Kai kuri naują prietaisą, niekada nežinai, kiek jis turės įtakos ir kokią rinką jis turės. Tą rinką reikia išrasti, turime nuspėti ją 5-10 metų į priekį. Mes generuojame ateities verslą. (…) Mokslas yra ieškojimo būdas, ne rinka. Tai yra supratimas, kurio tik dalis gali tapti produktais. Sakykime, dalis fizikos yra graži fizika, o kita nėra tokia graži, bet ji gali būti labai naudinga.”
 
Kokius naujus kelius mūsų mokslininkams atveria narystė EARTO?
Kaip vertinamas FTMC pasaulio aukščiausio lygio mokslo centrų veiklos kontekste?
Kokios ateities aukštosios technologijos jau šiandien kuriamos FTMC?
Kodėl mokslininkui geriausia rinka yra ateityje?