Naujienos ir renginiai

Naujienos

2019. 08. 29

FTMC lankėsi Prancūzijos ambasadorė ir senatorius

Sėkminga bendra Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) bei Prancūzijos mokslininkų veikla įkvepia tolesniems bendriems projektams. Tad abi valstybės siekia dar labiau sustiprinti partnerystę mokslo bei aukštųjų technologijų vystymo srityse.
 
Taip po vizito FTMC kalbėjo Prancūzijos Senato Europos reikalų komiteto pirmininkas Jean Bizet. Senatorius aktyviai domisi Lietuvos ir Prancūzijos projektais mokslo bei inovatyvių technologijų srityse. Todėl atvykęs į prezidento V. Adamkaus  vardo konferenciją, J. Bizet turėjo tikslą apsilankyti FTMC - vienoje didžiausių fundamentinių ir taikomųjų tyrimų institucijų Šiaurės bei Vidurio Europoje. Kartu su senatoriumi, FTMC lankėsi Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Claire Lignières-Counathe, Prancūzijos ambasados Lietuvoje Ekonomikos patarėjas Luc Boyer, LR Užsienio reikalų ministerijos atstovės (URM) Dalia Kreivienė ir Sandra Brikaitė.
 
Vizito metu FTMC direktorius prof. Gintaras Valušis svečiams pristatė FTMC mokslines veiklas, turimą mokslinę-technologinę infrastruktūrą bei naujausius mokslinius pasiekimus.
 
Prancūzijos ambasadorę C. Lignières-Counathe ypač domino FTMC kuriamos ir vystomos lazerinių technologijų inovacijos. Ambasadorė taip pat domėjosi doktorantūros studijų galimybėmis užsienio studentams, nes FTMC turi sukūrusi jauniesiems mokslininkams itin palankią aplinką ir infrastruktūrą moksliniam darbui. Senatorius J. Bizet domėjosi FTMC patentuotomis inovacijomis bei jų plėtros perspektyvomis. Svečiams labai patiko pažintinė ekskursija po FTMC erdves: Terahercinės fotonikos laboratoriją, Medžiagų struktūrinės analizės, Branduolinių tyrimų skyrius.
 
Jau daug metų FTMC bei Lazerinių ir inžinerinių technologijų klasteris (LITEK), kiti partneriai bei Prancūzijos mokslininkai sėkmingai bendradarbiauja įvairiuose tarptautiniuose lazerinių technologijų projektuose. Susitikimo metu FTMC Inovacijų ir technologijų tarnybos projektų vadovas ir Europos klasterių konsorciumo „LASER-Go“ koordinatorius Linas Eriksonas delegacijai pristatė tarptautinius lietuvių ir prancūzų projektus: „RespiceSME“, „LASER-Go", „LASER-Go Global“ ir kt. Projektai įgyvendinti kartu su Prancūzijos klasteriais „Optticsvalley“, nuo 2019 m. susijungusiu su „Systematic Paris-Region“, „MEDICEN Paris Region“.
 
FTMC direktorius prof. G. Valušis akcentavo daugiau nei 20 metų trunkančios FTMC partnerystės su Prancūzijos mokslo institucijomis, universitetais ir CNRS svarbą:
 
„Kompetencijų sujungimas buvo naujų sinergijų atsiradimo stimulas. Tai leido gauti daug naujų, proveržį skatinančių rezultatų fotonikos, branduolinės fizikos, aplinkotyros ir optoelektronikos srityse. FTMC ir partnerių Prancūzijoje bendra veikla įgauna naują pagreitį fotonikos taikymo medicinai srityje, ir tai greičiausiai taps naujų projektinių paraiškų pagrindu. “ 
 
Lietuvos URM Išorinių ir ekonominių santykių ir ekonominio saugumo politikos departamento direktorė Dalia Kreivienė pabrėžė sėkmingą Lietuvos ir Prancūzijos bendradarbiavimą būtent lazerinių technologijų srityje:
 
„Šioje srityje abi šalys turi konkurencinį pranašumą, abi valstybės yra stiprios kurdamos lazerines technologijas, sėkmingai pritaikomas tiek moksle, tiek pramonėje. Turime puikių bendradarbiavimo pavyzdžių: abiejų šalių lazerių sektoriaus mokslo ir verslo atstovai sėkmingai dirba kartu įgyvendindami EK finansuojamą projektą „LASER-Go“. Taip pat džiugina Lietuvos ir Prancūzijos mokslininkų partnerystė įvairiuose dvišaliuose ir Europiniuose projektuose. Todėl labai svarbu, kad Lietuvos ir Prancūzijos mokslo, verslo bendruomenės ir toliau stiprintų partnerystę ne tik dvišaliuose projektuose, bet ir ES bei kituose tarptautiniuose formatuose.“
 
Po vizito FTMC Prancūzijos ambasados atstovai dėkojo už įdomų ir šiltą priėmimą, sustiprinusį abiejų valstybių ryšius. Daugiau rezultatyvių lietuvių bei prancūzų bendrų projektų galime tikėtis jau labai greitai - rugsėjo 1-6 dienomis FTMC direktorius prof. G. Valušis dalyvaus Paryžiuje vyksiančioje 44-toje tarptautinėje infraraudonųjų, milimetrinių ir terahercinių bangų konferencijoje.