• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2019. 09. 09

JAV mokslininko prof. Gedimino Mainelio seminaras

Rugsėjo 4 d. FTMC Aplinkotyros skyriuje viešėjo JAV mokslininkas, buvęs VU absolventas bei kolega, dabar Rutgerso universiteto (Rutgers, The State University of New Jersey) prof. dr. Gediminas Mainelis. 
 
Kartu su prof. G. Maineliu FTMC Aplinkotyros skyrius, vadovaujamas dr. Steigvilės Byčenkienės, surengė mokslinį seminarą „Application of Physics to Solve Challenges in Environmental and Exposure Science: From Nanoparticles to Biological Aerosols" (Fizikos pritaikymas sprendžiant aplinkos ir poveikio žmogui mokslo iššūkius: nuo nanodalelių iki biologinių aerozolių). Seminare, kuriame dalyvavo FTMC Aplinkotyros ir Branduolinių tyrimų skyriaus mokslininkai, svečias iš Rutgerso universiteto prof. G. Mainelis dalinosi žiniomis apie savo mokslinę veiklą.
 
Prof. dr. Gediminas „Gedi“ Mainelis yra sukaupęs itin daug patirties, tirdamas galimą smulkiųjų dalelių išsiskyrimą iš nanotechnologijomis pagrįstų gaminių ir visuotinio vartojimo prekių, įskaitant mėginių ėmimo, generavimo bei analizės technologijų kūrimą. Šis mokslininkas pristatė sukurtą naują, elektrostatiniu pagrindu veikiantį biologinės kilmės aerozolio dalelių ėmiklį, kai smulkiosios frakcijos dalelės gali būti surinktos į labai mažą skysčio lašelį (5–20 (µl)), tokiu būdu neveikiant mikroorganizmų gyvybingumo.
 
Mokslininko prof. G. Mainelio dėka iš esmės patobulintas „Rutgers“ elektrostatinis pasyvusis mėginių ėmiklis (REPS), kurio veikimo principas grindžiamas  ferroelektrinių medžiagų (polimerų) savybėmis, nereikalaujant išorinių energijos šaltinių ir/ar oro mėginio siurbimo. Šie mėginių ėmimo principai taip pat buvo naudojami kuriant kompaktinį, lengvą bei autonominį mėginių ėmiklį, tinkantį įvertinti asmens sąlyčio su aplinkos veiksniais dozę.
 
Prof. dr. G. Mainelio mokslinių tyrimų rezultatai ir įžvalgos yra publikuoti daugiau kaip 90 recenzuotų mokslinių straipsnių ir keleto knygų skyriuose. Mokslininkas dirba mokslinio leidinio „Aerosol and Air Quality Research“ redaktoriumi,  yra pelnęs CDC / NIOSH karjeros apdovanojimą, Rutgers universiteto Research Excellence Award (Rutgers universiteto Mokslinių tyrimų kompetencijos apdovanojimas), universiteto tyrimų kompetencijos ir daug kitų apdovanojimų.
 
Naujose FTMC patalpose Saulėtekio slėnyje prof. Gediminas „Gedi“ Mainelis lankėsi pirmą kartą ir buvo sužavėtas puikiai įrengtų erdvių, visa reikiama įranga aprūpintų laboratorijų. Susitikimo su profesoriumi metu buvo aptarta Aplinkotyros skyriaus veikla, tolimesnio bendradarbiavimo idėjos ir galimi bendri projektai su JAV Rutgers universitetu.
 
Nuotraukoje - prof. dr. G. Mainelis FTMC seminaro metu (dr. Andriaus Garbaro nuotrauka)