Naujienos ir renginiai

Naujienos

2019. 10. 14 -

FTMC mokslininkai datuoja radioaktyvios anglies metodu

Kokiu būdu tiksliausiai nustatyti, kada ir kur gyveno žmogus ar gyvūnas, kurio palaikai aptikti archeologinių kasinėjimų metu? Kaip išsiaiškinti, ar garsaus dailininko kūrinys bei antikvarinis senovinis krėslas – prosenelio grafo palikimas - nėra tik puikios klastotės? Kas pasakys, kiek padidėjo radioaktyvumas neveikiančios atominės jėgainės aplinkoje ir - ar galima valgyti ten sugautą žuvį?
 
Tai tik keli pavyzdžiai, kai naudojamas vienas tiksliausių ir išsamiausių tyrimų - datavimas naudojant radioaktyvios anglies metodą. Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Masių spektrometrijos laboratorijos mokslininkai, aukščiausio lygio aparatūra vieninteliai atliekantys tokius tyrimus Baltijos šalyse, spalio 10 d. pristatė savo veiklą ir vykdomus mokslinius tyrimus „Lietuvos archeologijos draugijos” nariams. 
 
FTMC Masių spektrometrijos laboratorijoje mokslininkai ne tik datuoja radioanglies metodu įvairius objektus, bet ir patys atlieka mokslinius tyrimus. Aukščiausio lygio sertifikuota radioanglies datavimo įrangą naudojanti, „VilniusRadiocarbon” pasivadinusi FTMC tyrėjų komanda, jau yra atlikę daug mokslinių tyrimų. Juos ir pristatė susirinkusiems archeologams, mokslininkams iš įvairių Lietuvos institucijų.
 
Nuo suklastotų sulčių ar aplinką teršiančių kietųjų dalelių sudėties analizės iki sudėtingiausių Ignalinos atominės jėgainės aplinkos užterštumo tęstinių tyrimų bei unikalių, net ir sudegusių archeologinių radinių datavimo radioanglimi - taip, pasak FTMC dr. Žilvino Ežerinskio, būtų galima trumpai pristatyti Branduolinių tyrimų skyriaus Masių spektrometrijos laboratorijos kvalifikuotų mokslininkų veiklą:
 
„Kalbant moksline terminologija, mes atliekame pilną datavimo radioanglies metodu analizę archeologinio datavimo bei šaltinio identifikavimo aplinkoje tyrimams. Datuojame medžio anglį, augalus, sėklas, durpes, dirvožemį, tekstilę, medieną, kriaukles, sudegusio maisto likučius keramikoje ir įvairius kitus bandinius. Patys paruošiame bandinius tyrimams ir vystome inovatyviausias radioanglies datavimo technologijas - tiksliai ir greitai galime datuoti netgi degintus kaulus. Šiuo metodu galime nustatyti geologinio ar archeologinio objekto tikslų amžių nuo dabar iki 50 tūkstančių metų į praeitį.”  - pasakojo FTMC dr. Ž. Ežerinskis.
 
Renginio metu FTMC dr. Andrius Garbaras pristatė „VilniusRadiocarbon” komandos mokslinius tiriamuosius darbus ir galimybes aplinkos taršos šaltinių identifikavimo srityje. Sujungus stabilių izotopų santykio spektrometriją su radioanglies matavimais, išmatavus izotopų santykį, galima išsamiai ištirti aerozolio dalelių kilmę ir sklaidą atmosferoje: anglies, azoto, sieros, vandenilio, deguonies ir kt.
 
Mokslininkai pateikė pavyzdį, kaip naudodami šį tyrimo metodą išsiaiškino, kad didžiausią taršą žiemos metu Vilniuje sudaro ne automobilių išmetami teršalai, o organinio kuro (malkų, briketų, biomasės ir pan.) dalelės.
 
„FTMC laboratorijose esame išmatavę mažiausiai 15 tūkst. mėginių, nuo 2006 m. paskelbėme apie 50 publikacijų moksliniuose žurnaluose. Bendradarbiaujame ir dalijamės žiniomis su kolegomis Airijoje, Švedijoje, visame pasaulyje, nes gerų rezultatų galime pasiekti tik dalijantis patirtimi su kitų šalių tyrėjais.” – renginio dalyviams sakė dr. A. Garbaras.
 

Bandinių kiekis, tikslumas, radioanglies datavimo trukmė

Masių spektrometrijos laboratorijoje dirbantis FTMC doktorantas Algirdas Pabedinskas pasakojo, kaip paruošiami bandiniai ir kaip vyksta datavimo radioanglies metodu procesas. „VilniusRadiocarbon” komanda dirba su labai jautria masių greitintuvo spektrometro technologija, tad daugelio bandinių kiekis gali būti itin mažas: pusė gramo ar keli miligramai.
 
„Kalbant paprastai, prieš tyrimą reikia pasiruošti bandinius. Tiriamą biologinį objektą - sudegusius kaulus, žuvų žvynus, seno baldo atplaišą ar kt. - cheminių procesų metu turime transformuoti į dujinę būseną, CO2.  Galiausiai bandinys grafito pavidalu supresuojamas į aliuminio katodą. Vienam mėginiui atlikti reikia paruošti 5 analogiškus bandinius.
 
Tyrimo metu naudojant greitintuvo masių spektometrą (AMS – Accelerated mass spectrometer) išmatuojama radioaktyvi anglis, surinkta iš bandinio. Pagal ją nustatomas tiriamo objekto amžius. Matavimo greitis – viena para, o visi datavimo darbai atliekami per 5 savaites nuo bandinių gavimo – ir greičiau, jei yra poreikis.” – pasakojo A. Pabedinskas.
 
Šią vasarą FTMC „VilniusRadiocarbon” įsigijo papildomą inovatyvią radioanglies datavimo bandinių įvedimo sistemą, AMS priedėlį. Nuo šiol bandinius datavimui galima teikti ir tirti ne tik grafito, bet ir dujiniu CO2 pavidalu.
 
„Inovatyvus spektrometro priedas yra 10 bandinių ir jį naudodami galime sutrumpinti tyrimą vienu žingsniu. Tai reiškia, kad dabar reikia 10 kartų mažesnių mėginių. Vadinasi, sunaudosime 10 kartų mažiau tiriamojo objekto kiekio – dažniausiai neįkainojamai vertingos medžiagos: antikvarinių vertybių, archeologinių radinių ir pan.” – akcentuoja „Vilniusradiocarbon” tyrėjas A. Pabedinskas.
 
Vilniaus mamutas, raganosio, urvinio liūto (lot. Panthera leo spelaean) kaukolė – tai tik kelios įdomios istorinės vertybės, kurių amžių radioanglies datavimo metodu jau nustatinėjo FTMC mokslininkai. Kiekvienas tirtas objektas – su įdomia ir unikalia savo istorija. Pvz, žvėries kaukolės savininkui reikėjo turėti dokumentą, patvirtinantį kaukolės amžių, kad galėtų laisvai ją vežiotis po įvairias šalis skaitydamas paskaitas.
 
Senų paveikslų, tekstilės, medinių baldų datavimo radioanglimi nustatytas tikslus amžius - ne visada sutampa su savininko teiginiais. Dr. Ž. Ežerinskis svečiams pasakojo atvejį, kai laboratorijoje datavo seną, įrėmintą paveikslą. Jo savininkas, sendaikčių kolekcionierius neabejojo, kad tai – vieno Florencijos dailininko tapytas originalas. Tačiau objektyvusis radioanglies datavimas nustatė, kad tai – visu amžiumi „jaunesnė”, puikiai pagaminta klastotė.
 
„Nemažai Lietuvos archeologų jau išbandė mūsų paslaugas, ir buvo maloniai nustebinti atradę, kad tokie matavimai atliekami ir Lietuvoje.“ – sakė FTMC dr. Žilvinas Ežerinskis.  – „Siekiame, kad investicijos į mokslinę įrangą kurtų vertę ne tik mokslui bei aukšto lygio specialistų rengimui, tačiau pasitarnautų ir Lietuvos įmonėms.“
 
Aplinkos taršą Ignalinos atominės jėgainės radioaktyvių medžiagų emisijomis greta augančiuose medžiuose šiuo metu tyrinėjantis dokt. A. Pabedinskas akcentuoja:
 
„Svarbiausia, kad radioanglies datavimas – absoliučiai objektyvus ir nešališkas rodmuo. Datavimo metu naudojami tyrimų objektai – sena organika, aplinkos teršalai ir pan.  - tai nepriklausomas informacijos šaltinis, nešališka informacija. Padedanti mokslininkams atkurti ir identifikuoti reikšmingas tyrinėjimams detales.“  
 
Iki šiol Lietuvos archeologinių tyrinėjimų įmonės dažnai bandinius siųsdavo į Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Šveicarijos, Lenkijos ar kitų šalių laboratorijas. Tad į renginį susirinkusieji „Lietuvos archeologų draugijos“ mokslininkai  džiaugėsi, kad nuo šiol matavimus galima atlikti ir Vilniuje, FTMC radioanglies datavimo laboratorijoje „VilniusRadiocarbon“.
 

Galerija

 
Susiję:
Delegacija-3cfb6bc6b26f810f2a482c28c3758560.jpg
2023. 09. 19 - FTMC lankėsi Kazachstano mokslų akademijos atstovės Lietuvos ir Kazachstano mokslų akademijos pasirašė bendradarbiavimo ketinimų protokolą.