Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 01. 24 -

„Metų mokslo žmogus 2020” - dr. Aurimas Vyšniauskas

Fizinių ir technologijos mokslų centro Molekulinių darinių fizikos skyriaus mokslininkas dr. Aurimas Vyšniauskas „Žmonės 2020” apdovanojimuose išrinktas Metų mokslo žmogumi. Mokslininkas pelnė apdovanojimą už mokslinę veiklą, kuri atveria galimybes išgydyti civilizacijos epidemijomis vadinamas ligas.
 
Sausio 23 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre įteikti tradiciniai „Žmonės 2020” apdovanojimai. Iškilmingos ceremonijos metu pagerbti bei apdovanoti savo pasiekimais ir veikla šiemet labiausiai visuomenei nusipelnę Lietuvos žmonės 8 kategorijose.
 
„Metų mokslo žmogumi 2020” už viltį pasveikti išrinktas Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Molekulinių darinių fizikos skyriaus mokslininkas, chemijos mokslų daktaras Aurimas Vyšniauskas. Žurnalo „Žmonės" įsteigtam „Metų mokslo žmogaus 2020” titului mokslininkas nominuotas ir pelnė garbingą apdovanojimą už mokslinę veiklą, kuri atveria galimybes išgydyti nepagydomas ligas.
 
Dr. Aurimas Vyšniauskas kartu su mokslininkų komanda yra mokslinio atradimo, kuris gali padėti išgydyti nepagydomas ligas, autoriai. Lietuvių mokslininkų grupė pirmąkart pasaulyje moksliniais eksperimentais pagrindė išvadas apie fluorescuojančius klampos sensorių procesus. Tai - reikšmingas mokslininkų pasiekimas, suteikiantis pagrįstos vilties, kad ateityje galėsime išgydyti civilizacijos epidemijomis vadinamas ligas: Alzheimerį, cukrinį diabetą.
 
„Dėkoju kolegoms mokslininkams ir perduodu linkėjimus, nes jie visi verti šio apdovanojimo. Šiais laikais mes labai lengvai galime gauti priėjimą prie bet kokios kokybės informacijos, tad mano palinkėjimas būtų nepasiduoti konspiracijos teorijomis, o toliau vertinti mokslo pasiekimus.” – apdovanojimų metu sakė dr. A Vyšniauskas.
 
Žygimanto Gedvilo / 15min nuotr.
 
FTMC mokslininkas nuoširdžiai dėkojo visiems, kas prisidėjo prie šio pripažinimo: savo kolegoms, su kuriais kartu dirba, už jį balsavusiems visiems Lietuvos žmonėms, kraštiečiams gimtajame Rokiškyje:
 
„Labai malonu ir smagu, kad tiek daug žmonių už mane balsavo: ačiū jiems už tai. Man ne tik kaip mokslininkui, bet ir kaip žmogui – tai labai svarbus visuomenės įvertinimas. Taip pat labai džiugu, kad buvo įsteigta nominacija „Metų mokslo žmogus”. Būtų labai liūdna, jei jos nebūtų. Tai suteikia galimybę Lietuvos mokslininkams būti pastebėtiems, o visuomenei - įvertinti ir pasidžiaugti mokslininkų veikla, svarbiais žmonėms laimėjimais. Tokiu būdu labiau atkreipiamas valstybės ir visuomenės dėmesys į mokslo reikšmę visų mūsų gerovei.
 
Kita vertus, mes, mokslininkai, dirbame už visuomenės pinigus, tad žmonės turi žinoti ir kuo daugiau girdėti apie mūsų veiklą. Tuomet mokslas taps valstybės prioritetu. Mano nuomone, kuo daugiau ir išsamiau pasakosime žmonėms apie mokslą, mokslininkų pasiekimus, jų darbus viešojoje erdvėje, tuo bus geriau visiems. Nes kiekvienas mokslas turi stengtis ieškoti atsakymų į svarbius visuomenei klausimus, padėtų gyventi kokybiškai, įveikti sudėtingus procesus visose srityse.“
 
2020-tųjų „Mokslo žmogaus” vardą pelniusį dr. A. Vyšniauską pasveikino FTMC direktorius prof. Gintaras Valušis:
 
„Nuoširdžiai sveikinu Aurimą, laimėjusį žurnalo „Žmonės" „Metų mokslo žmogaus 2020" apdovanojimą! Tai - ne tik jo mokslinių pasiekimų įvertinimas, bet ir puiki dovana mūsų Centrui 10-mečio proga. FTMC stiprybė yra Talentai, todėl labai džiaugiamės, kad Aurimas yra su mumis, kad čia rado savo vietą kurti, dirbti, atsiskleisti... Linkiu ir toliau siekti Tobulybės Moksle!".
 
Plačiau apie dr. Aurimo Vyšniausko mokslinę veiklą - Par Excellence.