Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 05. 07 -

PAR EXCELLENCE. Suprasti sunkias ligas lemiančius procesus

Šio mėnesio prestižiniame moksliniame žurnale „Langmuir” skelbiamas unikalus Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkės dr. Simonos Strazdaitės tyrimas: „Structure Determination of Hen Egg-White Lysozyme Aggregates Adsorbed to Lipid/Water and Air/Water Interfaces”. Taip pat žurnalo viršelyje publikuojama šio mokslinio tyrimo iliustracija, kurią sukūrė pati straipsnio pirmoji autorė.
 
FTMC Organinės chemijos skyriuje, Spektroelektrochemijos laboratorijoje dirbanti dr. S. Strazdaitė kartu su grupe mokslininkų ištyrė unikalią baltymų agregatų ir modelinės ląstelės membranos sąveiką. Mokslininkai nustatė, kad baltymo agregatai pritraukiami prie membranos ne tik dėl krūvio, bet ir dėl hidrofobinės sąveikos, kuri galimai sustiprėja membranai pasidarius netvarkingai.
 
Šie baltymų agregacijos tyrimai gali prisidėti prie supratimo, kaip vystosi sudėtingos ir nepagydomos Alzheimerio, Parkinsono ir kitos neurodegeneracinės ligos.
 
Daugiau apie tai, kuo pasauliui svarbus šis fundamentinis mokslinis atradimas, ir dr. Simonos Strazdaitės sėkmės istoriją skaitykite čia.