Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 05. 28 -

FTMC atrandame ir kuriame naujas lazerių technologijas

Kas rašoma, matoma ir girdima žiniasklaidoje apie FTMC

1960-aisiais JAV fizikas T. Maimanas sukūrė pirmąjį pasaulyje lazerį. O šiandien lazerinės technologijos yra naudojamos beveik visose srityse: karinėje, automobilių pramonėje, medicinoje ir kt.

Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Lazerinių technologijų skyriaus vadovas dr. Gediminas Račiukaitis sako, kad jei nebūtų sukurti lazeriai - neturėtume daugelio įprastų šiuolaikiniame gyvenime dalykų.

Patį FTMC mokslininką labiausiai žavi lazerių pritaikymo medžiagų apdirbimo procesuose galimybės:
„Galima dirbti su tuo, kas dar nėra žinoma, ir atrasti dalykus, kurių anksčiau niekas nėra matęs. Paimi nežinomą arba naują medžiagą, bandai lazerio spinduliu manipuliuoti ir gauni atsaką. Kažką sukuri ir galvoji, ar tai gali būti kam nors naudinga. Tai gali būti kažkokia nanostruktūra, paviršius, kurio niekas anksčiau nematė. Mes esame technologijos, kurią kažkas gali pritaikyti, kūrėjai." - portalui LRT.lt sakė FTMC dr. G. Račiukaitis.

Visą dr. G. Račiukaičio interviu apie FTMC mokslininkų kuriamus lazerius, vystomas lazerines technologijas, jų pritaikymo galimybes skaitykite LRT.lt portale.

E. Blaževič / LRT.lt nuotrauka