Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 07. 03 -

FTMC lankėsi Švietimo, mokslo ir sporto ministras A. Monkevičius

Liepos 2 d. Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) lankėsi LR Švietimo, mokslo ir sporto ministras dr. Algirdas Monkevičius, viceministras Valdemaras Razumas ir ministro patarėjas Kęstutis Butvydas.
 
FTMC direktorius prof. Gintaras Valušis svečiams pristatė centro veiklą: vystomų mokslinių tyrimų kryptis, kuriamų aukštųjų technologijų inovacijų reikšmę Lietuvos ekonomikai, svarbiausius pasiekimus, sėkmingai įgyvendintus projektus, įveiktus koronaviruso pandemijos iššūkius ir ateities perspektyvas.
 
Prof. G. Valušis džiaugėsi nuo 2013 m. vykdomos jaunųjų talentų pritraukimo programos rezultatais, sėkminga centro mokslininkų veikla ir pripažinimu tarptautinėje bendruomenėje bei išskirtiniais praėjusių metų įvykiais. FTMC iniciatyva 2019 m. buvo įsteigta mokslinių tyrimų ir organizacijų asociacija „RTO Lithuania”, taip pat FTMC tapo Europos Mokslinių tyrimų ir technologijų orgnizacijų asociacijos (EARTO) nariu.  Šiemet prof. G. Valušis išrinktas EARTO į valdybą penkerių metų kadencijai.
 
„Manome, kad mūsų išskirtinės kompetencijos, kuriamas aukščiausio lygio fundamentinis mokslas ir gebėjimas būti inovacijų lyderiais kapitalizuojant sukauptas žinias, paverčiant jas pridėtinę vertę turinčiais produktais - turi būti tęsiami.  Ypač dabar, kai tampame regiono aukštųjų technologijų inovacijų lyderiu, gauname aukščiausius tarptautinių ekspertų įvertinimus. Nes tik tinkamai vystoma mokslo ir verslo sinergija gali užtikrinti mūsų šalies konkurencingumą.” – sakė FTMC vadovas.
 
Centro mokslininkai ir ŠMSM atstovai susitikimo metu daug dėmesio skyrė valstybės paramai ir investicijoms į FTMC projektų vystymą ir plėtrą. Buvo aptarti FTMC reorganizacijos į VŠĮ (neseniai Vyriausybė pritarė FTMC statuso pakeitimui) privalumai ir iššūkiai, kylantys šio proceso metu.
 
Švietimo, mokslo ir sporto ministras dr. A. Monkevičius pažymėjo, kad palaiko FTMC vykstančius pokyčius, pritaria inovatyvių ir pridėtinę vertę Lietuvai kuriančių projektų vystymui – Fotonikos ir inovatyvios gamybos technologijų bei Saulėtekio aukštųjų technologijų verslo vystymo ir plėtros inkubatorių steigimui.
 
„FTMC pasižymi drąsiu požiūriu į ateitį ir globalių galimybių siekiu, šalies mokslo plėtra, aktyviu bendradarbiavimu su verslu. Esate būtent tas atvejis, kai pokyčiai, reforma ar struktūrinis pertvarkymas – visiškai pasiteisina. Akivaizdu, kad tai duoda sinergijas. Manau, jog tai yra ta erdvė, kur intelektas gali ir kuria didžiulę vertę valstybei. Investuoti į FTMC planus - tai yra investuoti į sėkmę. Palaikome centrą, kuris yra lyderis Baltijos šalyse, matomas Europoje bei pasaulyje. Mano galva, jau yra suprasta, kokią vertę jūs kuriate, ką jūs galite ir kad tai - šalies prestižas, kurį jūs kuriate savo darbais. Esate gerbiami, vertingi ir tai, ką darote, turi didžiulę prasmę." – teigė ministras A. Monkevičius.
 
Po diskusijos ŠMSM delegacijai buvo surengta pažintinė ekskursija po centro erdves. Mokslininkai dr. Remigijus Juškėnas, prof. Vidmantas Remeikis ir dr. Renata Butkutė svečiams papasakojo apie FTMC Medžiagų struktūrinės analizės skyriaus, Masių spektrometrijos ir Optoelektronikos technologijų laboratorijų veiklas, kuriamas ir vystomas inovacijas.  
 
Padėkojęs centro atstovams už įdomų ir šiltą priėmimą, Švietimo, mokslo ir sporto ministras pasveikino FTMC bendruomenę su prasmingos veiklos dešimtmečiu ir pažadėjo atvykti į sukakties paminėjimo šventę, supanuotą rugsėjo pabaigoje.
 
„Nuoširdžiai noriu padėkoti visiems jūsų lyderiams, FTMC darbuotojams. Tai yra žmonės, kurie turi intelektą, suvokimą, kompetencijas savo srityje, kurie sąveikaudami ir matydami globalias galimybes - nebijo sunkaus darbo. FTMC tikrai yra pasiekta labai daug: jūs kuriate inovacijas, kurios neturi „lubų". – po vizito FTMC sakė ŠMSM ministras dr. Algirdas Monkevičius.
 
D. Jokubauskio fotografijos.