Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 07. 20 -

FTMC mokslininkai vykdys net du „Eureka“ projektus

Lietuvą pasiekė geros žinios iš tarptautinio „Eureka“ sekretoriato – patvirtinti keturi nauji lietuvių su užsienio partneriais inicijuoti inovacijų projektai tekstilės, statybų, maisto technologijų ir aplinkos apsaugos srityje. Net du projektus vykdys Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkai.
 
Pandemija nesustabdė naujų produktų kūrimo „Eureka“ projektuose, netgi priešingai – naujų produktų kūrimas pasinaudojant ES investicijomis įgauna pagreitį. „Pastebime teigiamas tendencijas mokslo ir verslo bendradarbiavimo srityje. Tarptautinis tinklas „Eureka“ įgalina šį bendradarbiavimą bei suteikia didelį prestižą ir matomumą“, – Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) pranešime spaudai sakė Birutė Bukauskaitė, „Eureka“ programos koordinatorė Lietuvoje.

Kuriami ekologiški ir madingi aprangos gaminiai

Geriausiai ekspertų įvertintas „Eureka“ tarptautinis projektas yra FTMC mokslininkų kartu MB „Grata forma“ ir UAB „PPM Consulting“ vykdomas projektas, skirtas įvesti į pasaulinę mados rinką tvarius, eko-dizaino aprangos gaminius,  su geromis komforto, eksploatacinėmis ir estetinėmis savybėmis. Vietoje šiuo metu itin plačiai naudojamų sintetinių pluoštų kaip alternatyva jiems siūlomi biologiškai skaidūs polipieno rūgšties, vilnos, kanapės pluoštai. Šie gaminiai, pasibaigus jų naudojimo laikui, galėtų būti perdirbami ar kompostuojami ir taip prisidėtų prie tvarios aplinkos kūrimo.

Projekte dalyvaujančios įmonės jau yra užmezgusios verslo ryšius ir atliko pirminius rinkos tyrimus tvarios mados srityje Japonijoje, Nyderlanduose ir Norvegijoje.

MB „Grata Forma“ vadovas Sergej Gandžumian yra vienas ryškiausių Lietuvos mados dizainerių, daugybės sėkmingų kūrybinių projektų autorius ir vystytojas, pastaraisiais metais skiriantis didelį dėmesį tvariai madai ir inovatyviam eko-dizainui, nebijantis spręsti progresyvius iššūkius.

Naujos teršalų technologijos kovoje su klimato kaita

Anglies dvideginio (CO2) utilizavimui skiriamas vis didesnis dėmesys, nes jis yra vienas pagrindinių klimato kaitos veiksnių, sukeliančių globalinį šiltnamio efektą. ES ir kitoms šalims įvedus išmetamo CO2 kiekio apribojimus buvo pradėtas skatinti naujų CO2 surinkimo technologijų diegimas pramonėje, kurių pasaulinė rinka auga.

FTMC mokslininkų kartu su nuotekų valymo įmonės UAB „Ineco“ bei ukrainiečiais vykdomo projekto tikslas yra susijęs su esminiu pasaulinio masto iššūkiu: sumažinti CO2 koncentraciją ore. Bus sukurti nauji metodai, technologijos ir įranga.

Lietuvių veiklas projektuose finansuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija iš ES fondų investicijų. Užsienio partneriai „Eureka“ projektuose dalyvauja savo lėšomis, kreipdamiesi į savo valstybėse veikiančias inovacijų agentūras ar fondus.