Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 08. 20 -

Kaukės saugo nuo viruso plitimo, tačiau tai įtikina ne visus

Kas rašoma, matoma ir girdima žiniasklaidoje apie FTMC

Į viešąsias erdves grįžus apsauginėms veido kaukėms, vėl kilo bandymas jas diskredituoti. Socialiniuose tinkluose plinta žinutės, teigiančios, kad kaukės nėra veiksmingos, ir platinamas paveiksliukas, kuriame vaizduojama neaustinė kaukė, austinės gijos ir už jas daug mažesnis virusas. Projektas LRT FAKTAI aiškinosi, ar kaukės tikrai yra veiksmingos saugantis nuo viruso.

Virusas yra išties mažesnis nei bet kurios nuo jo apsisaugoti dėvimos kaukės tarpeliai. Tačiau klaidinga teigti, kad dėl šios priežasties kaukės yra neveiksmingos:

„Viruso dydis yra sprendžiamas dalelės arba lašelio, kvėpavimo takų sekreto, prie kurio jis prisikabina. Kadangi žmogus tiesiog kosėdamas arba čiaudėdamas, kalbėdamas emituoja į aplinkos orą tam tikrą kiekį įvairaus dydžio aerozolio dalelių arba lašelių, virusas pats vienas ore nesklando, jis prisikabina prie dalelės“, – sakė Steigvilė Byčenkienė, Fizinių ir technologijos mokslų centro Aplinkotyros skyriaus vadovė.

Ji pastebi, kad kaukės porėtumas yra netolygus – priešingai, nei rodoma socialiniuose tinkluose platinamoje žinutėje. Tai padidina filtravimo efektyvumą, nes skriedamos įvairaus dydžio dalelės užsikabina už skirtingų porų dydžių. Be to, kaukės sumažina lašelių skriejimo greitį ir atstumą, kurį jie nukeliauja.

Apie LRT FAKTAI tyrimą skaitykite LRT.lt portale.