Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 08. 28 -

Skenuojantis Ože elektronų nanozondas PHI 710

Rugpjūčio 3 d. Fizinių ir technologijos mokslų centre pradėjo veikti naujasis skenuojantis Ože elektronų nanozondas (angl. Scanning Auger Nanoprobe) PHI 710 (gamintojas – „Physical Electronics“).
Inovatyvios chemijos centras (INOCHEM)
Nr. 01.1.1-CPVA-V-701-08-0001
Projektas finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo (ERPF) lėšų
 
Tai aukštos kokybės Ože elektronų spektrometras (AES), teikiantis informaciją apie elementinę sudėtį ir cheminę būklę itin plonuose mėginių paviršiaus sluoksniuose. „PHI 710“ užtikrina puikų vaizdą, jo gavimui naudojant Ože elektronus, pasižymi 8-10 nm erdvine skiriamaja geba, dideliu jautrumu ir spektrine energijos skiriamaja geba.
 
Be to, šis prietaisas aprūpintas energijų dispersijos rentgeno spindulių spektrometru (EDX), todėl su juo galima gauti ir tokią informaciją, kuri gaunama skenuojančiame elektroniniame mikroskope (FE-SEM) su EDX detektoriumi. Tiriamąjį paviršių galima ėsdinti argono jonų patranka ir tokiu būdu nuvalyti jį nuo teršalų bei gauti informaciją apie cheminės sudėties kitimą mėginio gylyje (angl. depth profile).  
 
Šis spektrometras ženkliai praplės Fizinių ir technologijos mokslų centro Medžiagų struktūrinės analizės skyriaus galimybes tiriant plonų paviršiaus sluoksnių cheminę sudėtį bei cheminę būseną.
 
FTMC Scanning Auger Nanoprobe PHI 710