Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 09. 25 -

Paroda „Mokslas ir mokslininkai monetose ir banknotuose“

Vakar Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) iškilmingai atidaryta FTMC prof. habil. dr. Eugenijaus Norkaus paroda „Mokslas ir mokslininkai monetose ir banknotuose“. Šia išskirtine numizmatikos paroda, skirta pasaulio mokslui ir žymiausiems mokslininkams pagerbti, prasidėjo šventinių renginių, skirtų paminėti FTMC veiklos 10-metį, savaitė. 
 
Parodos „Mokslas ir mokslininkai monetose ir banknotuose“ autorius ir iniciatorius - prof. Eugenijus Norkus FTMC Katalizės skyriaus vadovas, vyriausiasis mokslo darbuotojas, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, dirbantis fizikinės chemijos srityje, garsus Lietuvoje ir užsienyje chemijos mokslų daktaras, už savo veiklą daug kartų įvertintas aukštais apdovanojimais, net du kartus tapęs Lietuvos mokslo premijos laureatu (2000 m. ir 2015 m.). Monetų ir banknotų kolekcionavimas nuo vaikystės - vienas iš keleto prof. E. Norkaus laisvalaikio pomėgių, laikui bėgant tapęs tikslingai renkama pinigų, ant kurių vaizduojami žymūs mokslininkai ir svarbiausi mokslo įvykiai, kolekcija, kuri vakar FTMC buvo pristatyta visuomenei.
 
Ši numizmatikos paroda – ypatinga ir pirmoji ne tik Lietuvoje bet, pasak prof. E. Norkaus, greičiausiai ir visame pasaulyje. Parodoje eksponuojami skirtingais laikotarpiais išleisti įvairių šalių pinigai, ant kurių pavaizduoti garsiausi pasaulinio lygio mokslininkų portretai ir įvairių mokslo sričių svarbūs įvykiai. Reta kolekcija apima fizinius, gyvybės, gamtos, technikos mokslus, filosofiją bei keletą kitų objektų. Pasak akademiko E. Norkaus, tokiu būdų jis siekia populiarinti mokslą ir mokslinius tyrimus, akcentuoti mokslo tyrėjų bei išradėjų veiklos prestižą, parodyti, kad ne tik karaliai, prezidentai ar karvedžiai gali puikuotis ant monetų ir banknotų.
 
Iškilmingo parodos atidarymo metu profesorius išreiškė norą savo kolekciją „Mokslas ir mokslininkai monetose ir banknotuose“ padovanoti Fizinių ir technologijos mokslų centrui 10-tojo veiklos jubiliejaus proga.
 
„Džiaugiuosi, kad FTMC dirba tokie kūrybinio polėkio kupini žmonės, kaip prof. E. Norkus. Mūsų centro bendruomenės ir visų, kurie vertina mokslą ir jį kuriančius žmones, vardu dėkoju jums už mokslo populiarinimą ir už tai, kad centras tampa dar jaukesnis.“  - sakė FTMC direktorius prof. G. Valušis, įteikęs parodos autoriui vardinę Padėką už kūrybiškumą ir polėkį.
 
Gausiai į parodos atidarymą susirinkusius žymius mokslininkus, akademikus, FTMC bendruomenę, svečius iš aukštųjų mokyklų, verslo įmonių, profesoriaus artimuosius sveikino ir už išskirtinį renginį dėkojo LR Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas akademikas Eugenijus Jovaiša:
 
„Paroda iš tikrųjų yra nuostabiausia pamoka ir dovana kiekvienam iš mūsų. Esu nuoširdžiai sujaudintas ir sužavėtas, matydamas tiek grožio, kuris dovanojamas mūsų jaunimui. Ši FTMC erdvė prof. E Norkaus ir visų jūsų dėka darosi itin patraukli ir nuostabi. Ačiū už galimybę pamatyti ypatingą kolekciją ir labai džiaugiuosi didele, dovanojančia profesoriaus širdimi.“ – sakė E. Jovaiša.
 
Lietuvos Mokslų akademijos prezidentas akademikas Jūras Banys pabrėžė, kad eksponuojama prof. E Norkaus kolekcija yra įspūdingą ir turi didelę vertę mokslo populiarinimui:
 
„Tai, ką šiandien matome yra tikrai progresyvu, puiku. Tokios parodos šviečia visuomenę, plečia akiratį ir yra išties naudingos. Žinia, asmuo, surinkęs tokią kolekciją, yra labai šviesus žmogus, o dar šviesesnis tas, kuris tokią kolekciją dovanoja institucijai. Ačiū jums, džiaugiamės, kad esate.“
 
Parodos autorių taip pat sveikino ir už galimybę pamatyti retą numizmatikos kolekciją dėkojo VU chemijos mokslininkai, FTMC Mokslo tarybos nariai, kolegos, Saulėtekio slėnio bendruomenė, verslo ir politikos atstovai.
 
Prof. E. Norkus pareiškė nuoširdžią padėką FTMC direktoriui prof. G. Valušiui už galimybę surengti parodą, paramą, visapusišką palaikymą ir užsiminė, kad netrukus planuoja surengti  Nobelio premijos laureatų ir povandeninio pasaulio atvaizdų numizmatikos kolekcijų parodas.
 
Įvairių šalių XIX – XXI a. laikotarpio pinigus parodai „Mokslas ir mokslininkai monetose ir banknotuose“ prof. E. Norkus tikslingai rinko apie penkerius metus. Vakar FTMC atidarytoje ekspozicijoje galima pamatyti apie du šimtus banknotų ir monetų iš šios kolekcijos, skirtos mokslui ir mokslininkams. Tarp eksponatų – raritetai: 1935 m. Vokietijoje, Hitlerio valdymo metais išleistas 100 markių banknotas su žymiu vokiečių chemiku Justus Liebig, itin mažo tiražo 10 eurų banknotas su žymios mokslininkų poros Pierre ir Marie Skłodowska-Curie atvaizdais ir kiti.
 
Ekspozicija ypatinga ir tuo, kad išsami informacija apie eksponatus pateikiama moderniai: parodos lankytojas išmaniuoju telefonu nuskaitęs po kiekviena pinigų moneta ar kupiūra esantį grafinį QR kodą, gali interaktyvioje erdvėje daugiau sužinoti apie ant pinigų vaizduojamus mokslininkus, mokslo įvykius ar objektus.
 
Parodos „Mokslas ir mokslininkai monetose ir banknotuose“ atidarymo išvakarėse kalbėjomės su prof. E. Norkus apie tai, kas paskatino kolekcionuoti pinigus, skirtus būtent mokslui ir mokslininkams, kurie mokslininkai dažniausiai spausdinami ant pinigų, kokių eksponatų daugiausia jo kolekcijoje ir -  kaip sekasi suderinti chemijos mokslinius tyrinėjimus, povandeninį nardymą bei žvejybą. Šį pokalbį paskelbsime jau netrukus.
 
Pinigų paroda „Mokslas ir mokslininkai monetose ir banknotuose“, skirta FTMC 10-metų veiklos sukakčiai paminėti, FTMC bus eksponuojama iki 2020 m. gruodžio 31 d.
 
Rugsėjo 28-29 d. vyks FTMC 10-metų veiklos jubiliejui skirta mokslinė konferencija „10 metų mokslinės kompetencijos ir aukštųjų technologijų inovacijų”.
 
 
Rugsėjo 29 – spalio 1 d. FTMC vyks tarptautinė mokslinė konferencija APROPOS-17.
 
 
Fotografijų autorius: Albertas Malinauskas