Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 02. 05 -

FTMC pasirašė memorandumą su EK Jungtinių tyrimų centru dėl dalyvavimo Europos technologijų perdavimo tinkle

Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC), didžiausia Baltijos šalyse mokslinių tyrimų ir technologijų organizacija, siekdama aktualizuoti ir komercializuoti mokslinių tyrimų rezultatus, plečia įsitraukimą į tarptautinius mokslinių tyrimų ir inovacijų tinklus. Pernai FTMC tapo Briuselyje veikiančios Europos mokslinių tyrimų ir technologijų asociacijos - EARTO nare, o šiemet prisijungė prie Europos technologijų perdavimo tinklo (angl. European Technology Transfer Offices Circle).
 
TTO Circle
  
Nuo 2014 m. veikiantis Europos technologijų perdavimo tinklas jungia pagrindines EARTO nares - Europos mokslinių tyrimų ir technologijų organizacijas, lyderiaujančias nanoelektronikos ir nanoinžinerijos, fotonikos ir optikos, chemijos ir medžiagotyros, skaitmeninių technologijų srityse. Per pastaruosius kelerius metus FTMC išvystė bendradarbiavimą su aktyviais šio tinklo nariais, tarp jų, nanoelektronikos centru Belgijoje IMEC, skaitmeninių technologijų centru Suomijoje VTT, Prancūzijos Alternatyvios ir atominės energetikos centru CEA, atskirais Vokietijos Fraunhofer, Leibniz, Max Planck mokslinių tyrimų asociacijų institutais.
 
Pasak FTMC direktoriaus akademiko Gintaro Valušio, narystė Europos TTO tinkle  - dar vienas ir labai svarbus FTMC veiklų pripažinimas:
 
„2019 m. tapome EARTO nariais, 2020 m. pradėjome dalyvauti EARTO Valdybos veikloje, o 2021-uosius pradedame kaip Europos technologijų perdavimo biurų tinklo nariai. Narystė šiame stipriausių Europos mokslininkų tinkle žymi naujo centro etapo pradžią. Tai leis mums įžengti į žymiai kokybiškesnį ir efektyvesnį technologijų perdavimo  lygmenį, perimti žinias iš labiau patyrusių institucijų ir taip suaktyvinti tarptautinį bendradarbiavimą šioje srityje. Mums čia dar reikia daug ko išmokti, ir dalyvavimas šiame tinkle suteikia šią unikalią galimybę."
 
LR Prezidentas G. Nausėda lankosi FTMC (R. Dačkaus, lrp.lt nuotrauka)
LR Prezidento vizitas Fizinių ir technologijos mokslų centre (R. Dačkaus, lrp.lt nuotrauka)
 
Narystė Europos technologijų perdavimo tinkle atveria galimybes FTMC dalintis patirtimi su kolegomis visoje Europoje, rasti sprendimus ir taip įgyti papildomų žinių bei įgūdžių. Taip pat bus skatinamos technologijų perdavimo veiklos centre, sukuriant tvarų technologijų ir inovacijų komercializavimo modelį.
 
EK Jungtinių mokslinių tyrimų centro generalinis direktorius Stephan Quest, pasirašęs Susitarimo memorandumą su FTMC, tiki, kad centro dalyvavimas tinkle leis dar labiau sustiprinti Europos pozicijas fundamentinių mokslų vystymo bei aukštųjų technologijų kūrimo ir plėtros srityse.
 
„Džiaugiuosi FTMC naryste Europos TTO tinkle, noriu padėkoti už jūsų bendradarbiavimą ir produktyvią bendrą veiklą ateityje.” – rašoma S. Quest laiške FTMC.
 
Pasirašydami memorandumą, FTMC ir Europos Komisijos Jungtinis tyrimų centras sutarė dalintis gerąja praktika, ekspertinėmis žiniomis technologijų perdavimo srityje bei stiprinti aktyvų tinklo narių bendradarbiavimą. Taip pat inicijuoti ir vykdyti veiklas, skirtas bendrų Europai iššūkių sprendimui: skatinti mokslininkus aktyviau įsitraukti į intelektinės nuosavybės kūrimo procesą, sumažinti su Europos patento paraiškos rengimu ir patento išlaikymu susijusius kaštus, kapitalizuoti žinias, efektyviau išnaudojant turimą ir kuriamą intelektinę nuosavybę, licencijuojant patentuotas technologijas įmonėms ir kt.
 
„Narystė Europos TTO tinkle atveria naujas galimybes FTMC dalintis sukaupta patirtimi su kolegomis visoje Europoje, rasti sprendimus ir taip įgyti papildomų žinių bei įgūdžių. Taip pat skatinti technologijų perdavimo veiklas centre, sukuriant tvarų technologijų ir inovacijų komercializavimo modelį.” – teigė su Europos TTO susijusias veiklas koordinuojantis Linas Eriksonas, FTMC Inovacijų ir technologijų tarnyboje atsakingas už EK remiamų projektų rengimą.