Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 03. 05 -

FTMC mokslininkams įteiktos 2020 metų Lietuvos mokslo premijos

Vakar, kovo 4 d., Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) įvyko iškilmingas 2020 metų Lietuvos mokslo premijų laureatų apdovanojimas.
 
Net penketas Lietuvos mokslo premijų (LMP), kasmet skiriamų šalies mokslininkams už jų išskirtinę mokslinę veiklą ir ypač reikšmingus pasiekimus, šiemet įteikta Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkams prof. habil. dr. Albertui Malinauskui, prof. habil. dr. Gediminui Niaurai, dr. Gediminui Račiukaičiui, dr. Pauliui Gečiui ir dr. Mindaugui Gedvilui.
 
Dėl pandemijos grėsmių paskelbto karantino, šįkart mokslo premijų įteikimas vyko kitaip nei įprasta, LMA surengta iškilminga ceremonija, kurią vedė LMP komisijos pirmininkas akademikas Jūras Banys, buvo transliuojama internetu.
 
Jūras BanysLMP komisijos pirmininkas akademikas Jūras Banys
 
Iškilmėse 2020-tųjų Lietuvos mokslo premijų laureatus nuotoliniu būdu pasveikino LR Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė. Pasak jos, pandemijos sukelti iššūkiai dar kartą patvirtino Lietuvos mokslininkų stiprybes ir jų aukščiausio lygio mokslinių tyrimų svarbą valstybei bei pasauliui. Pabrėžusi, kad kiekvienam šalies piliečiui šie apdovanojimai yra Lietuvos mokslo triumfo diena, I. Šimonytė pagerbė kiekvienos srities mokslo premijos laureatus atskiru pasveikinimu:
 
„Norėčiau nulenkti savo galvą mokslininkų duetui prof. habil. dr. Albertui Malinauskui, prof. habil. dr. Gediminui Niaurai. O jei kam nors kiltų klausimas – kodėl, atsakyčiau: pabandykite jūs laimėti Lietuvos mokslo Nobelį du kartus.” – Ministrė Pirmininkė šiltai sveikino Fizinių mokslų srities mokslo premijos laimėtojų FTMC mokslininkų tandemą, jau antrą kartą pelniusį šį garbingą apdovanojimą.
 
Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė
Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė
 
„Kaip užsimerkę galėtume pasakyti, kad Lietuva yra krepšinio šalis, taip ir naktį bet kas iš mūsų pakeltas, greičiausiai pasakytų, kad Lietuvos moksle žymiausi yra lazeriai. Tad kokia gi mokslo šventė be lazeristų: dr. G. Račiukaičio, dr. M. Gedvilo, dr. P. Gečio.” – šiais žodžiais I. Šimonytė sveikino FTMC Lazerinių tyrimų skyriaus mokslininkus, šiemet laimėjusius Technologijos mokslų premiją.
 
Ministrė pirmininkė pažymėjo, kad biomedikų, chemikų ar fizikų darbai sprendžia įvairias praktines mūsų gyvenimo problemas, tuo tarpu humanitarų darbai perkelia į erdvę, kur kalbama apie idėjas, apie socialinius pokyčius, išreikštus literatūra.
 
„Lietuvos mokslas yra užtektinai stiprus, kad jo balsas būtų girdimas. Reikia ieškoti priemonių dar labiau jam stiprėti, būtina aktyviau reikštis viešoje erdvėje skleidžiant teisingą mokslinę informaciją.” – sakė premjerė ir visiems palinkėjo ryžto atsisakyti įprasto patogumo geresnės ateities labui.
 
Švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė
Švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė
 
LR Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sveikinimo kalboje sakė, jog simboliška, kad mokslininkų, savo darbais prisidedančių prie intelektualios Lietuvos gimimo, pagerbimui skirtos iškilmės vyksta valstybei svarbios dienos, Kovo 11-osios, išvakarėse:
 
„Mūsų siekis – stiprūs mokslo centrai, tvaresnis mokslo tyrimų finansavimas. Vyriausybė ketina sudaryti kuo palankesnes sąlygas tyrėjams. Mokslas ir jo kūrėjai visada yra priešakinėse linijose, kurdamas naujas galimybes žmonijai, ieškodamas išeičių iš sunkių situacijų. Didžiuojuosi jumis, jūsų atkaklumu ir tikėjimu savo jėgomis. Džiaugiuosi kartu su jumis ir jus palaikančiais artimais žmonėmis. Linkiu, kad pripažinimas ir toliau jus skatintų darbuotis dėl mūsų šalies ateities.” – sveikindama laureatus kalbėjo ministrė.
 
Albertas MalinauskasLietuvos mokslo premijos laureatas Albertas Malinauskas
 
Albertas MalinauskasLietuvos mokslo premijos laureatas Albertas Malinauskas
 
Gediminas NiauraLietuvos mokslo premijos laureatas Gediminas Niaura
 
Gediminas Račiukaitis
Lietuvos mokslo premijos laureatas Gediminas Račiukaitis
 
Gediminas Račiukaitis
Lietuvos mokslo premijos laureatas Gediminas Račiukaitis
 
Gediminas Račiukaitis
Lietuvos mokslo premijos laureatas Gediminas Račiukaitis
 
Mindaugas GedvilasLietuvos mokslo premijos laureatas Mindaugas Gedvilas
 
Paulius GecysLietuvos mokslo premijos laureatas Paulius Gečys
 
FTMC lazeristaiLietuvos mokslo premijos lauretai (iš kairės): Mindaugas Gedvilas, Paulius Gečys, Gediminas Račiukaitis
 
Renginyje šventiškai nuteikė Gabrielės Ašmontaitės arfa atliekami muzikiniai kūriniai: Deborah Henson-Conant „Baroko Flamenko“ ir Eduardo di Capua „O saule mano“ („O Sole Mio“).
 
Lietuvos mokslo premija 2020
 
Lietuvos mokslo premija 2020
 
FTMC bendruomenės vardu dar kartą nuoširdžiai sveikiname 2020 metų Lietuvos mokslo premijos laureatus ir didžiuojamės jų reikšmingais moksliniais pasiekimais!
 
Nuotraukų autorė V. Valuckienė, LMA fotografė