Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 04. 07 -

Jungtinio mokslinio projekto rezultatai pristatyti vaizdo siužete

Pernai gruodį pradėto ir 3,5 mėn. trukusio Lietuvos, Jungtinės Karalystės ir Ukrainos mokslininkų bendro projekto „Joint United Kingdom, Lithuania and Ukraine project - evaluation of nanoparticles from Coronavirus safety perspective" metu buvo atlikta daug išsamių laboratorinių tyrimų.
 
Jų metu mokslininkai vertino, kiek infekcijas pernešančių aerozolio dalelių, pasklindančių žmonėms kvėpuojant, kalbant, kosint ir čiaudint, sulaiko 24 skirtingi tekstilės deriniai iš natūralių ir sintetinių medžiagų, iš kurių dažniausiai gaminamos apsauginės veido kaukės.
 
Vaizdo siužete, sukurtame Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) kartu su Jungtinės Karalystės ambasada Lietuvoje - projekto partneriais bei rėmėjais, šio tyrimo rezultatus pristatė projekto vadovė FTMC dr. S. Byčenkienė. Mokslininkė pabrėžė, kad išsamūs tyrimai rodo, jog efektyviausiai nuo oru plintančių infekcinių ligų apsaugo sertifikuotos medicininės kaukės, tuo tarpu visuomenės pamėgtų medžiaginių (tekstilinių) kaukių veiksmingumas kelia daug klausimų:
 
„Projekto metu naudodami aerodinaminį aerozolio dalelių dydžio spektrometrą ištyrėme apsauginių tekstilės kaukių efektyvumą bei jų gamybai naudojamų tekstilės derinių patikimumą. Tai yra, kiek skirtingo dydžio aerozolio dalelių prasiskverbia pro medžiagą (skirtingus natūralių ir sintetinių audinių tekstilės derinius), kaip aerozolio dalelė yra sulaikoma pačioje medžiagoje etc. Tyrimai rodo, kad skirtingos medžiagos geba labai skirtingai nufiltruoti įvairaus dydžio aerozolio daleles. Mūsų rekomendacija renkantis tekstilinę kaukę: atkreipkite dėmesį, ar yra vidinė kišenėlė, į kurią būtų galima įterpti polipropileną t. y. medžiagą, naudojamą medicininių kaukių pasiuvimui." - sakė dr. S. Byčenkienė.

Daugiau apie tyrimo rezultatus - vaizdo siužete.