• Nekoreguojami

Nekoreguojami

2021. 05. 31 -

Aplinkotyros mokslininkai tyrė, kiek mikroplastiko Lietuvos upėse

Pastaruosius 70 metų į aplinką patenka vis didesni mikroplastiko kiekiai. Mokslininkai pastebi, kad plečiantis miestams, ženkliai didėja mikroplastiko kiekis upėse, kurios yra pagrindinis teršalus neša į jūras ir vandenynus. Pasak Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Aplinkotyros skyriaus vadovės dr. Steigvilės Byčenkienės, mikroplastiko dalelės – tai naujas, ypatingą susirūpinimą vandens ekosistemomis keliantis teršalas, dėl jo biologinės ir cheminės sąveikos, taip pat dėl bendro plastikinių polimerų atsparumo biologiniam skaidymui.
 
„Sausumoje susidarę plastiko fragmentai gali patekti į upes lietaus kanalizacijos keliais. Taip pat mikroplastiko gausu nuotekų valymo įrenginių nuotekose, iš kur gali patekti į upes. Ši tarša paplitusi ir negalima ignoruoti mikroplastiko galimos biologinės žalos žmonėms ir kitiems gyviems organizmams. Tyrimai rodo, kad fiksuojamas neigiamas šių teršalų poveikis gyviesiems organizmams, pvz., austrių reprodukcijai, žuvų kepenims. Norint įvertinti mikroplastikų riziką aplinkai ir žmonių sveikatai, būtina rinkti duomenis apie mikroplastiko poveikį ir jo poveikio lygius. FTMC mokslininkai vykdo mikroplastiko stebėseną ir atlieka įvairius mokslinius šios srities tyrimus. Pvz., šiuo metu tiriame Arkties sniego mėginius, naujausius rezultatus pristatysime konferencijoje.” – sako FTMC dr. S. Byčenkienė.
 
Išsiaiškinti, kiek mikroplastiko yra Lietuvos upėse, FTMC Aplinkotyros skyriaus mokslininkų paprašė tarptautinės upių švarinimo iniciatyvos, vyksiančios birželio 5-6 d, organizatoriai „River Cleanup Lietuva”.
 
Šiandien, gegužės 31 d. 12 val. FTMC dr. S. Byčenkienės ir dr. I. Uogintės tyrimo rezultatai, kiek mikroplastiko aptikta keliose Vilniaus miesto ir rajono upėse, bus trumpai pristatomi nuotolinėje konferencijoje „River Cleanup Lietuva” facebook paskyroje:
 
Kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją internetu: www.facebook.com/RiverCleanupLietuva/
 
 
Pernai prie tarptautinės „River Cleanup” iniciatyvos prisijungė daugiau nei 100 tūkst. žmonių 45-iose pasaulio šalyse. Lietuvoje susibūrė 50 savanorių komandų, kurios valė 20 vandens telkinių.
 
Tarptautinės iniciatyvos „River Cleanup” Lietuvoje organizatorius VŠĮ „Žaliosios politikos institutas”. Iniciatyvą remia Lietuvos tautinis olimpinis komitetas bei Lietuvos olimpinis fondas pagal „LTeam START UP GOES GREEN“ programą. Informacija ir registracija, norintiems birželio 5-6 d. dalyvauti Lietuvos upių švarinimo renginyje.
 
 
Šiemet rengėjai kviečia tvarkant upes ir jų pakrantes - jas tyrinėti. Bus suburta tyrėjų komandą, kuri žygiuos penkių Lietuvos upių pakrantėmis ir fotografuos jų krantus. Planuojama surinkti vaizdinių duomenų bazę, leidžiančią identifikuoti upių krantų būklę ir stebėti, kaip bėgant metams jie keičiasi. Duomenimis galės laisvai naudotis upių pakrantes tiriantys mokslininkai ir ekspertai.
Laboratorija 4 mini-19e0fe1112161a6aa1e506fe958a4eea.jpg
2023. 10. 26 - Mobili laboratorija tirs oro taršą mokyklos patalpose FTMC Aplinkotyros skyriaus mokslininkai stebės, kiek mikroplastiko ir kitų taršiųjų dalelių kasdien sklando aplink vaikus ir mokytojus.