Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 06. 17 -

Dr. Ieva Plikusienė pelnė prestižinį „Moterims moksle” apdovanojimą

 
SARS-CoV-2 baltymų ir antikūnų sąveikas tirianti Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Funkcinių medžiagų ir elektronikos skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Ieva Plikusienė (taip pat dirbanti Vilniaus universitete (VU)) tapo „L'ORÉAL Baltic“ programos „Moterims moksle“ (angl. „Women in Science“) konkurso laureate.
 


FTMC dr. I. Plikusienė - viena iš dviejų Lietuvos mokslininkių, šio prestižinio tarptautinio konkurso nugalėtojų. Iš viso programos „Moterims moksle“ apdovanojimais pagerbtos septynios Baltijos šalių mokslininkės: FTMC dr. I. Plikusienė, VU doktorantė Joana Smirnovienė, taip pat Inga Pudža, Dana Kigitoviča ir Vita Rovite iš Latvijos, Mari-Ann Lind ir Kaija Pohako-Esko iš Estijos.

FTMC dr. Ieva Plikusienė apdovanota už išskirtinį mokslinį tyrimą, kuriame naudojant spektrinę elipsometriją yra tiriamos SARS-CoV-2 baltymų ir specifinių antikūnų sąveikos. Pritaikius matematinius modelius gaunama daug vertingos informacijos apie viruso baltymo-antikūno komplekso susidarymą realiu laiku ir jo stabilumą, baltymų erdvinį išsidėstymą. Gauta informacija naudinga siekiant nustatyti greitiesiems testams tinkamus antikūnus ar viruso baltymus, įvertinti konkrečių antikūnų panaudojimo COVID-19 gydymo tikslais galimybes, bei charakterizuoti SARS-CoV-2 baltymus, tinkamus vakcinų kūrimui.

„Man didelė garbė ir tuo pačiu atsakomybė būti šių metų „L‘oreal Baltic" programos „Moterims moksle“ laimėtoja. Tai vienintelė programa, skirta skatinti ir apdovanoti moteris mokslininkes Baltijos šalyse, išskirtinis, svarbus tarptautinis apdovanojimas, įgyvendinamas bendradarbiaujant su Lietuvos mokslų akademija ir Lietuvos nacionaline UNESCO komisija. Džiugu, kad šiemet šis prizas Lietuvoje yra skirtas chemikei. Gauti šį apdovanojimą man reiškia be galo daug. Reiškia, kad tikrai nesuklydau pasirinkdama mokslininkes kelią, nors jis ne visada buvo rožėmis klotas, teko ne kartą ir kluptelėti, bet visada žinojau, kad noriu eiti šiuo keliu. Todėl tekdavo stotis ir eiti vėl. Mokslas – tai komandinis žaidimas, tad būti stiprios ir tavimi tikinčios komandos dalimi ne mažiau svarbu, nei turėti gabumų ir talentų. Noriu padėkoti žmonėms, kurie mane užaugino kaip mokslininkę, kurie patikėjo manimi. Ir noriu paskatinti visas mergaites bei moteris domėtis mokslu, nebijoti iššūkių tampant mokslininkėmis." - sakė dr. I. Plikusienė

Konkurso vertinimo komisija pabrėžė, kad „Moterims moksle“ apdovanojimais pagerbtos moterys svariai prisideda prie mokslo pažangos įvairiose srityse – nuo išmaniųjų medžiagų kūrimo iki vėžio gydymo, COVID-19 pandemijos suvaldymo. Pasak Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinės sekretorės Agnės Vilkončiūtės, šis paskatinimas jaunoms mokslininkėms ypač aktualus pandeminiais laikais, lėmusiais išaugusį šeiminių pareigų krūvį ir naujus iššūkius, suderinant jas su profesiniais siekiais. „Džiugu, kad mokslininkių tyrimai atliepia aktualiausias valstybės ir visuomenės gyvenimo problemas, ypač COVID-19 pandemijos iššūkius ir ieško būdų jas spręsti." –  kalbėjo A. Vilkončiūtė.

Programa „Moterims moksle“ skatina talentingas mokslininkes tęsti tyrimus ir pagerbia už indėlį, siekiant visuomenės pažangos. Programą „L’Oréal Baltic“ įgyvendina bendradarbiaudama su Baltijos šalių mokslų akademijomis ir UNESCO nacionalinėmis komisijomis. Trys apdovanojimus pelniusios mokslininkės, po vieną iš kiekvienos Baltijos šalies, taip pat bus nominuotos prestižiniam „L’Oréal-UNESCO For Women in Science“ kylančių talentų apdovanojimui.

Daugiau skaitykite: portale 15min.lt
Susiję:
rdackus_dsc_1770 mini-edd54998c7178fd513eb84deee0c7ede.jpg
2024. 02. 16 - Dr. I. Plikusienei – valstybės apdovanojimas už Lietuvos garsinimą pasaulyje Mokslininkei įteiktas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalis.