Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 08. 13 -

A. Armonaitė: „Turime geriau išnaudoti mūsų mokslo ir verslo pasiekimus“

2021 m. rugpjūčio 13 d. ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė lankėsi Saulėtekio mokslo centruose - Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) bei VU Gyvybės mokslų centre (GMC), kur susitiko su jų vadovais ir mokslininkų bendruomene.

Ministrė su FTMC direktoriumi Gintaru Valušiu ir GMC vadovu Gintaru Valinčiumi aptarė, kaip būtų galima dar labiau paskatinti verslo ir mokslo partnerystę, inovacijų kūrimą šalyje.
 
„Turime centrus, kuriuose ne tik vystomas aukšto lygio mokslas, bet ir kuriamos verslui ir visuomenei naudingos moderniosios technologijos. Suburti geriausi šalies mokslininkai, įdiegta moderni laboratorinė įranga, tad dauguma čia atliekamų mokslinių tyrimų yra unikalūs ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, o sukurtos technologijos ir pasiekti moksliniai rezultatai žinomi tarptautiniu lygiu. Todėl labai svarbu, kad šios sritys augtų. Turime dėti visas pastangas skatindami verslo ir mokslo partnerystę bei inovacijų kūrimą šalyje“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.
 
 
  
  
 
Fizinių ir technologijos mokslų centras yra didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje, skleidžianti mokslo žinias visuomenei, prisidedanti prie inovacijomis grindžiamos ekonomikos kūrimo bei žinių visuomenės ugdymo. 2020 m. FTMC biudžetas buvo 9,7 mln. Eur, o sukuriama ekonominė vertė buvo daugiau nei dukart didesnė - 26,4 mln. Eur. Per savo veiklos metus FTMC įvykdė maždaug 300 verslo užsakymų ir padėjo bemaž 100 įmonių įgyvendinti jų verslo tikslus.
 
 
 
Rezultatus lemia mokslo ir verslo partnerystė, kuri leidžia mokslinius tyrimus komercializuoti ir pritaikyti daug plačiau. Todėl ekonomikos augimui labai svarbu skatinti verslo ir mokslo bendradarbiavimą. 
 
„Vis dėlto santykinės Lietuvos įmonių investicijos į mokslinius tyrimus ir plėtrą yra dar žemos, palyginti su ES, todėl privalome stiebtis ir eiti į priekį. Taigi ėmėmės šalies ekonomikos transformacijos per skaitmeninės ir inovatyvios pramonės kūrimą ir auginimą, verslo ir mokslo partnerystės skatinimą." - apibendrino A. Armonaitė, pristatydama mokslo institucijoms aktualius LR Ekonomikos ir inovacijų ministerijos planus.
 
Kęstučio Vanago nuotraukos