Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 09. 20 -

FTMC mokslininkai - LMA projekto „Mokslo žinių dienos“ dalyviai

Šį rudenį Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyriaus „Mokslininkų rūmai“ projekto „Mokslo žinių dienos” organizatorių kvietimu, Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė parengė paskaitų ciklą Lietuvos mokyklų vyresniųjų klasių gimnazistams. Daugiau nei keturis dešimtmečius vykstantis mokslo populiarinimo projektas „Mokslo žinių dienos” moksleiviams yra nekomercinis, jo metu žinomi šalies mokslininkai neatlygintinai dalinasi savo žiniomis ir patirtimi su šalies mokyklomis.
 
Siekdama, kad paskaitos būtų įdomesnės, o jaunieji mokslo gerbėjai gautų kuo daugiau žinių, FTMC mokslininkė dr. M. Mackoit-Sinkevičienė rugsėjo 16 d. pakvietė projekto dalyvius iš Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijos į ekskursiją po FTMC. „Manau, kad gyvas bendravimas ir stebėjimai yra itin svarbūs mokslo pažinimo procese, juo labiau kai apie mokslą kalbamės su jaunąja karta.” – sakė pažintį su FTMC veiklomis surengusi mokslininkė, pasakojusi mokiniams apie centro struktūrą, veiklas, pasiekimus ir pripažinimą mokslo pasaulyje.
 
Ekskursijos FTMC metu moksleiviai lankėsi Optoelektronikos skyriuje, kur medžiagų inžinerijos ekspertė FTMC dr. Renata Butkutė pasakojo, kaip „manipuliuojant atomais ir molekulėmis” kuriamos naujos unikalios medžiagos – bismidai, optoelektronikos prietaisai.
 
Terahercinės fotonikos laboratorijoje FTMC dr. Linas Minkevičius ir dokt. Rusnė Ivaškevičiūtė-Povilauskienė moksleivius supažindino su terahercinę spektroskopija, vaizdinimo sistemų kūrimo ir jų tobulinimo ypatumais, demonstravo, kaip ši vaizdinimo technologija padeda tyrinėti meno kūrinius.
 
FTMC dr. Egidijaus Auksoriaus laboratorijoje jaunieji mokslinikai dr. Vytautas Jakštas su dokt. Karoliu Adomavičiumi papasakojo apie super-rezoliucinės optinės koherentinės mikroskopijos vystymą ir jos taikymą biomedicininių objektų vaizdinimui, pvz. žmogaus akiai. Moksleivius nustebino FTMC mikrobangų laboratorijoje įrengta beaidė kamera, apie jos veikimo principus ir mikrobangas pasakojo prof. Žilvinas Kancleris.
 
Nanostruktūrizuotų medžiagų ir jutiklių laboratorijoje FTMC prof. Voitechas Stankevičius moksleivius supažindino, kaip yra tiriamos medžiagų savybės stipriuose magnetiniuose ir elektriniuose laukuose ir pristatė centro mokslininkų jau sukurtus, veikiančius prietaisus.
 
Svečiams iš Kybartų apie datavimą radioanglimi „nuo A iki Ž” pasakojo dokt. Algirdas Pabedinskas FTMC Masių spektrometrijos laboratorijoje. Moksleiviai išvydo šiuo metu mokslininkų tiriamą urvinio liūto kaukolę, sužinojo, kaip šioje laboratorijoje fizikų vykdomi darbai padeda tiksliau atkurti istoriją, nustatyti nežinomus faktus, juos pagrįsti itin preciziniais moksliniais tyrimais.
 
Ekskursantus sudomino FTMC erdvėse eksponuojama prof. Eugenijaus Norkaus numizmatikos paroda „Mokslas ir mokslininkai monetose ir banknotuose”. Pristačiau mokiniams FTMC struktūrą ir pasiekimus mokslo pasaulyje. Esu be galo dėkinga FTMC kolegoms, kurie sutiko prisidėti prie šio renginio ir man padėti.
 
Tęsdama LMA projekto „Mokslo žinių dienos” renginių ciklą, FTMC dr. M. Mackoit-Sinkevičienė rengia daugiau paskaitų: spalio 14 d.  - „Kelionė į kvantinį pasaulį: kaip veikia kvantiniai kompiuteriai?“; lapkričio 11 d.  - „Kas yra dirbtinis intelektas ir mašininis mokymasis?“; gruodžio 9 d. - „Kaip prisijaukinti šviesą ir ją valdyti?“.
 

Galerija

 
 
 
Nuotraukų autorė - M. Mackoit Sinkevičienė