Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 09. 27 -

Aplinkotyros ekspertai: didėjanti transporto tarša - pavojus sveikatai

Statistika skelbia, kad daugiau nei pusė kelionių didžiuosiuose miestuose vyksta asmeniniais automobiliais, „vidutinis" Vilniaus gyventojas spūstyse praleidžia 136 valandas per metus, o Lietuvoje kasmet apie 2 tūkst. žmonių anksčiau laiko miršta būtent dėl aplinkos taršos.
 
Rugsėjo 22 d. minint Tarptautinę dieną be automobilio, Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Aplinkotyros skyriaus vadovė, Europos Komisijos (EK) Prisitaikymo prie klimato kaitos, įskaitant visuomenės transformaciją, Misijos Tarybos narė mokslininkė dr. Steigvilė Byčenkienė  kartu su ekspertais iš LR Aplinkos ministerijos ir „Vilnius Tech“ universiteto dalyvavo baigiamajame Aplinkos ministerijos organizuotame „Europos Judumo savaitės" viešame renginyje-diskusijoje „Kas yra problema – pats automobilis ar jo tarša?“. Aplinkotyros ekspertai dalijosi įžvalgomis, kaip spręsti didmiesčiuose dėl transporto srautų vis didėjančios aplinkos taršos problemas, kaip tai veikia gyventojų sveikatą ir gyvenimo trukmę.
 
„Transporto sukelta tarša lengvai prasiskverbia ir į patalpų vidų: nuo teršalų nesame saugūs net savo namuose. Pavyzdžiui, smulkiausios kietosios dalelės, kurias generuoja transportas, patenka į mūsų kraujotaką, sukeldamos širdies ir kraujagyslių sistemos ligas. Iškastinio kuro sukeliama oro tarša kasmet pražudo 8,7 mln. žmonių visame pasaulyje – visi esame girdėję šį skaičių, bet jis mums nedaro įspūdžio. Greičiausiai todėl, kad jo tiesiogiai nesusiejame su savo sveikata ir judėjimo įpročiais.“ –  diskusijos metu kalbėjo aplinkotyros ekspertė FTMC dr. S. Byčenkienė.
 
Diskusijos įrašas: https://fb.watch/8hbdIA_qyw/