Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 05. 05 -

Jevgenij Garankin – naujasis gamtos mokslų daktaras

FTMC Branduolinių tyrimų skyriaus inžinierius Jevgenij Garankin šiandien apgynė daktaro disertaciją (mokslų vadovas – dr. Artūras Plukis). Sveikiname kolegą, linkime sėkmės tęsiant pradėtus darbus, entuziazmo ir naujų atradimų!

Jevgenijaus darbo tema – „Pažangių metodų, paremtų polietileno naftalato scintiliacinio detektoriaus taikymu, plėtra jonizuojančiosios spinduliuotės registravimui ir identifikavimui“. Disertaciją galite perskaityti čia.

Mokslininko tyrimai susiję su detektoriais, kurie geba atskirti nenatūralius neutronus nuo gamtoje plačiai sutinkamos gama spinduliuotės. Kaip disertacijoje rašo autorius, tokių detektorių panaudojimas labai platus – nuo saugos įrenginių oro uostuose iki medicinos, nuo neutronų srautų matavimo branduolinės energijos jėgainėse iki kosminės spinduliuotės tyrimų ir astronautų saugos užtikrinimo.

„Neutronų srautas visada yra lydimas gama spinduliuotės. Ši spinduliuotė yra visur, ji mus kerta, esame jos veikiami. O neutroninė spinduliuotė gamtoje žymiai retesnė. Tad saugos prasme reikalinga pasižiūrėti, ar detektoriuje aptinkamas impulsas atėjęs iš gamtinės gama spinduliuotės, ar dėl neutronų“, – pasakoja dr. J. Garankin.

(Dr. Jevgenij Garankin. FTMC nuotrauka)

Šiam tikslui plačiausiai pasaulyje naudojami helio (3He) dujiniai detektoriai. Tačiau, galima sakyti, vienintelis šių dujų tiekėjas yra Jungtinės Valstijos, kurios dėl vis labiau senkančių atsargų jų beveik nebepardavinėja – o ir kainos labai didelės. Todėl mokslininkams tenka ieškoti kitų medžiagų, kuriomis būtų galima pakeisti 3He dujas – ir kurios būtų pigesnės bei pritaikomos masinei gamybai.

Jevgenijus savo darbe siūlo alternatyvą – plastikinius PEN (polieteleno naftalato) detektorius. Ši medžiaga, pasak autoriaus, gali tapti puikiu neutronų detektorių pakaitalu ir gali būti naudojama kaip detektorius, kuris nereikalauja jokių papildomų priedų ar sudėtingų gamybos technologijų.

Mokslininkas nustatė, kad su PEN detektoriais įmanoma atpažinti neutronus, ir šią technologiją panaudoti tiek branduolinės saugos, tiek kitose srityse.

(Pexels.com nuotrauka)

„Pavyzdžiui, galima prie branduolinių reaktorių stebėti neutronų judėjimą. Viduje to padaryti nepavyktų dėl aukštos temperatūros (o PEN yra organinė medžiaga), tačiau išorėje galima matyti, kaip aplink reaktorių atrodo neutroninis spektras.

Saugos įrenginiai oro uostuose yra sritis, kur PEN galima naudoti jau dabar, nes sumanymas lengvai įgyvendinamas. Mes iš šio plastiko išlietume bet kokios formos detektorių ir prie jo pridėtume fotodaugintuvų, kurie jaučia iš detektoriaus išeinančią šviesą. Naudojant analizės metodus, kuriuos pristačiau, galima nustatyti, ar vienas arba, tarkim, trys iš eilės impulsai atėjo dėl neutronų. Jei taip yra – vadinasi, kažkas netoliese ne taip. Pavyzdžiui, kažkas gali bandyti pro saugos patikrą pernešti uraną arba plutonį“ – sako J. Garankin.

Naujasis mokslų daktaras dėkoja visiems, prisidėjusiems prie jo disertacijos – ypač savo šeimai, kuri Jevgenijų visada palaikė ir kantriai išlaukdavo kartais ilgas jo darbo valandas.

FTMC informacija

(Viršuje dešinėje: Dr. Jevgenij Garankin. FTMC nuotrauka)

Susiję:
Danielius Lingis-4faa65af4ee1ec1a29821fc9f7924475.jpg
2023. 11. 28 - Naujasis gamtos mokslų daktaras – kompiuterinę programą dalelių sklaidai tirti sukūręs D. Lingis Ši programa mokslininkams iš Lietuvos bei užsienio padės lengviau tirti fizikinius procesus ir testuoti hipotezes.
Kirilas 1-d311733b1bdd5084b26ef7c61dc2dea2.jpg
2023. 09. 07 - Medicinos fizikas K. Skovorodko apgynė daktaro disertaciją apie apšvitos tyrimus Branduolinė medicina – sritis, kuri pasaulyje įgauna vis didesnę svarbą.
Edvinas du-a3f98d306c23b8474048d69a1ba9b658.jpg
2023. 06. 16 - Gyvybės mokslų specialistas E. Navakauskas apgynė daktaro disertaciją Ligos, susijusios su baltymais amiloidais, tiriamos daugiau nei šimtą metų, bet visiems tinkamo vaisto vis dar nėra. Kodėl?
Rokas Gea-c0d183cb51d4d7ec396c6c972cbee39a.jpg
2023. 05. 31 - Fizikas Rokas Gegevičius tapo gamtos mokslų daktaru Perovskitų kristalai naudojami siekiant ištobulinti naujos kartos saulės elementus – bet yra apstu problemų. Jas mūsų kolega ir tiria.