Naujienos ir renginiai

Naujienos

2018. 05. 15

Įvyko tarptautinės elektrochemikų draugijos konferencija

Gegužės 8-11 dienomis vyko tarptautinės elektrochemikų draugijos (toliau - ISE) 23-čioji ISE Teminė konferencija "Elektrochemija biologinių objektų tyrimams: nuo funkcinių nanomedžiagų iki mikro/nano elektrodų" (23rd ISE Topical Meeting "Electrochemistry for Investigation of Biological Objects: from Functional Nanomaterials to Micro/Nano - Electrodes").
 
Konferenciją organizavo Fizinių ir technologijos mokslų centras (toliau - FTMC) ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras (toliau - GMC). Joje dalyvavo 99 dalyviai iš 24 šalių. Dalyviai buvo ne tik iš Europos šalių bet ir iš Azijos, Afrikos, Izraelio, JAV ir Pietų Amerikos.
 
Kviestinius pranešimus skaitė žymūs bioelektrochemikai iš įvairių pasaulio šalių: prof. Plamen Atanassov iš Nju Meksiko universiteto (JAV), prof. Lo Gorton iš Lundo universiteto (Švedija), prof. Ana Maria Oliveira Brett iš Koimbros universiteto (Portugalija), prof. Christian Amatore iš Nacionalinio mokslinių tyrimų centro Paryžiuje (Prancūzija), prof. Jacek Lipkowski iš Gelfo universiteto (Kanada), prof. Jose Manuel Pingarron iš Madrido universiteto (Ispanija), Fred Lisdat iš Techninio taikomųjų mokslų universiteto Vildau (Vokietija), prof. Orlando Fatibello-Filho iš Federalinio San Karlos universiteto (Brazilija) ir prof. Gintaras Valinčius iš Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (Lietuva).
 
Pritraukti ISE - organizaciją, garsėjančią pasaulinėmis konferencijomis, į Lietuvą buvo tikrai nelengva ir tik atkaklaus darbo dėka, ir padedant Vilniaus miesto turizmo ir informacijos centrui ruošti paraišką konferencijos rengimui, pagaliau pasisekė. Metinė konferencija Vilniuje paskutinį sykį yra vykusi 1986 metais, bet po Nepriklausomybės atgavimo keletas bandymų suorganizuoti konferencijas nepavykdavo, nes pasiūlymai vis nenugalėdavo konkurencijos. Todėl šios konferencijos parengimas Lietuvoje yra didelis laimėjimas elektrochemikų ir bioelektrochemikų bendruomenei.
 
Konferencijos atidarymas vyko Vilniaus rotušėje. Susirinkusius pasveikino Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Lietuvos mokslų akademijos prezidentas prof. Jūras Banys, ISE buvęs prezidentas prof. Christian Amatore, ISE bioelektrochemikų padalinio vadovas prof. Fred Lisdat ir FTMC direktorius prof. Gintaras Valušis. Konferenciją paskelbė atidaryta ISE atstovė nuo Lietuvos prof. Rasa Pauliukaitė. Atidarymui šventinę nuotaiką kūrė styginių duetas "Twenty Fingers Duo".
 
Konferencija vyko GMC ir joje buvo pristatyti 47 žodiniai ir 49 stendiniai pranešimai. Vilniaus turizmo ir informacijos centras suorganizavo dalyviams nemokamą ekskursiją su gidu po Vilnių. Pagal konferencijos organizavimo tradicijas turi būti iškilminga vakarienė dalyviams. Ji vyko Belmonto pramogų centre, kur dalyvius linksmino ir VU folkloro ansamblis "Ratilio". Teodoro fon Grotuso fondo atstovas prof. Rimantas Ramanauskas įteikė buvusiems ISE prezidentams T. fon Grotuso medalius.
 
Konferencijos dalyviai gyrė  konferencijos mokslinius aspektus ir laisvalaikio organizavimą, žavėjosi Vilniumi ir nuostabiu oru. Vis dar plaukia padėkos laiškai už nuostabią ir turiningą konferenciją.
Parengė prof. Rasa Pauliukaitė