Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 03. 09 -

Europos metrologų susitikimas FTMC

Kovo 4-5 d. Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) vyko Europos nacionalinių metrologijos institutų asociacijos (EURAMET) Tarpdisciplininės metrologijos techninio komiteto (TC-IM) metinis susitikimas.
 
Į dviejų dienų trukmės renginį, kurį organizavo FTMC Metrologijos skyrius, aptarti naujausių metrologijos pasiekimų ir priemonių atvyko atstovai iš 22 šalių.
 
Pasak susitikimo rengėjų, EURAMET (www.euramet.org) - tai Europos regioninė metrologijos organizacija, vienijanti 38 narius iš Europos valstybių. Lietuva EURAMET nare tapo 1999 m.
 
EURAMET organizacija yra suskirstyta į keletą techninių komitetų (TC), kurie daugiausia dėmesio skiria tokioms sritims, kaip akustika, masė, laikas ar termometrija iki jonizuojančiosios spinduliuotės. Taip pat du techniniai komitetai (TC) nagrinėja vadinamąsias bendras temas: kokybę ir tarpdisciplininę metrologiją.
 
Techniniai komitetai - tai EURAMET narių forumas, skirtas moksliniam ir techniniam bendradarbiavimui atitinkamose srityse. Kiekviena šalis narė turi atstovus, dalyvaujančius šiuose forumuose ir pristatančius konkrečios šalies veiklas. TC-IM apima bendras temas, susijusias su visais techniniais komitetais. Kiekvieno komiteto posėdžiai kasmet organizuojami vienoje iš valstybių narių. 25-tąjį TC-IM posėdį šiemet nuspręsta surengti Vilniuje, FTMC.
 
Kaip sakė TC-IM pirmininkė, Belgijos mokslininkė dr. Miruna Dobre, metinio susitikimo Vilniuje metu buvo aptartos kelios pagrindinės temos: gebėjimų stiprinimas, naujų Europos metrologijos tinklų sukūrimas, naujos skaitmeninimo tendencijos bei galimybės, e-mokymosi metodika. Renginio metu Europos šalių metrologai tarėsi, kaip įgyvendinti valstybių galimybes siekti išsikeltų tikslų, tobulinti metrologines paslaugas kiekvienoje šalyje. Forume daug dėmesio skirta inovatyvios, bendro ir standartizuoto skaitmeninio sertifikavimo sistemos kūrimui, išsamiai aptarti e-mokymosi medžiagos rinkimo ir kūrimo klausimai, siekiant efektyvesnio tarpvalstybinio metrologų bendradarbiavimo nuotoliniu būdu.
 
EURAMET, Dr. Miruna Dobre (D. Jokubauskio nuotr., FTMC)
 
TC-IM pirmininkė, Belgijos mokslininkė dr. Miruna Dobre
 
Antrąją renginio dieną forumo dalyviams buvo surengta ekskursija po FTMC laboratorijas. Pasak dr. M. Dobre, Europos metrologus sužavėjo centro mokslininkų vykdomi darbai ir galimybės.
 
2019 metais EURAMET  TC-IM posėdis vyko Delfto mieste, Nyderlanduose, tuo tarpu kurioje ES šalyje vyks 26-tasis susitikimas – dar sprendžiama.
 
D. Jokubauskio nuotraukos