Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 09. 07 -

FTMC lankėsi Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau

Prieš tris dešimtmečius, 1991 m. rugsėjo 5 d., buvo atkurti nepriklausomybę atgavusios Lietuvos ir Lenkijos diplomatiniai santykiai. Vakar, rugsėjo 6 d., paminėti šios abiems valstybėms svarbios sukakties į Lietuvą atvyko Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau. 
 
Vienos dienos vizito metu ministras Z. Rau, jį lydėjusi Lenkijos Respublikos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska, Lietuvos lenkų mokslininkų draugijos pirmininkas V. Stankiewicz ir kiti svečiai  aplankė Valstybinį mokslinių tyrimų institutą Fizinių ir technologijos mokslų centrą (FTMC), susitiko su čia dirbančiais Lietuvos ir Lenkijos mokslininkais.
 
 
Delegaciją pasitikęs FTMC direktorius akademikas Gintaras Valušis pristatė centro veiklas, mokslinių tyrimų projektus ir kultūrinę veiklą, vykdomą kartu su Lenkijos universitetų bei mokslinių centrų kolegomis. Direktorius džiaugėsi šiltų Lenkijos ir Lietuvos ryšių tęstinumu bei abiejų šalių sinergija, vystant mokslo bei inovacijų projektus:
 
„Džiaugiamės, kad minint 30-ties metų Lietuvos ir Lenkijos diplomatinių santykių atkūrimo sukaktį, Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau lankosi mūsų centre. Tai svarbus pagarbos ženklas ir įvertinimas daug metų puoselėjamų mūsų mokslinių ryšių su kolegomis Lenkijoje. Jau beveik tris dešimtmečius sėkmingai vystome FTMC ir Lenkijos dvišalį mokslinį bendradarbiavimą, apimantį daugelį sričių: fiziką, chemiją, technologijos mokslus, metrologiją, nanoinžineriją, aplinkotyrą, elektros inžineriją ir kt. Džiugu, kad ši graži ir sėkminga bendradarbiavimo su lenkais tradicija ES ir dvišaliuose projektuose plečia bendradarbiavimo ribas į technologines infrastruktūras, taip apjungiant viena kitą papildančias mokslines kompetencijas. Tai labai pozityvios tendencijos, galinčios tapti stipriu sėkmės pagrindu abiems valstybėms ateityje.” - sakė FTMC direktorius Gintaras Valušis.
 
 
FTMC Medžiagų struktūrinės analizės skyriuje ir Masių spektrometrijos laboratorijoje prof. R. Juškėnas ir dr. Ž. Ežerinskis svečiams iš Lenkijos papasakojo apie vykdomus mokslinius tyrimus. Taip pat vizito metu Lenkijos URM ministras Z. Rau su FTMC dirbančiais lietuvių ir lenkų mokslininkais kalbėjosi apie bendrus tarptautinius mokslinius projektus, kuriamas inovacijas, mokslo ir kultūros renginius. Susitikimo metu buvo aptartas FTMC ir Lenkijos mokslininkų dvišalio ir tarptautinio mokslinio bendradarbiavimo stiprinimas ir plėtra.
 
 
Delegacijos dėmesį patraukė ir daug šiltų atsiliepimų sulaukė dr. M. Mackoit Sinkevičienės sukurtas pasveikinimas, kviečiantis tiesti mokslinio bendradarbiavimo tiltus tarp Lietuvos ir Lenkijos, kurį vos įžengę į centrą svečiai išvydo FTMC ekrane.
 
Fotografijų autoriai: Gabriel Piętka/MSZ ir Domas Jokubauskis/FTMC