Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 12. 20 -

Lietuvos lazerių ir fotonikos sektorius vėl sulaukė tarptautinio pripažinimo

Tarptautinė optikos ir fotonikos draugija SPIE (the International Society for Optics and Photonics) paskelbė Fotonikos Oskarams prilyginamų apdovanojimų nominantus, kurie pretenduoja į „Prism Awards 2022“ apdovanojimą. Šis apdovanojimas kasmet yra įteikiamas lazerių, fotonikos ar optikos įmonėms už jų inovatyviausiais pripažintus metų gaminius. Šiemet tarp „Prism Awards 2022“ finalistų  – dvi lietuvių kompanijos: lazerių sektoriaus bendrovė „LITILIT“ ir programinės įrangos lazerinėms sistemoms gamintoja įmonė „Direct Machining Control“, pretenduojančios į apdovanojimus industrinių lazerių ir programinės įrangos lazeriams kategorijose.
 
„Atsidurti ir kovoti dėl apdovanojimo su rinkos senbuviais iš Vokietijos bei Izraelio – svarbus įvertinimas mums, rodantis, jog mūsų kuriama technologija – išskirtinė. Tarp nominantų patekome su ultratrumpųjų impulsų generatoriumi lazeriu „Neolit“ – tokio tipo lazeris nenaudoja puslaidininkinių medžiagų kaip galis ar arsenas. Dėl šios priežasties gaminio tarnavimo laikas ilgesnis, o drauge jis tvaresnis - tai yra vienas pagrindinių kriterijų vertinant konkurso dalyvius. Tai, kad patekome į „Prism Awards 2022“ apdovanojimų finalą įrodo mūsų technologijų įvertinimą globaliu mastu. Tai mums ypač svarbu planuojant tolimesnius įmonės investicijų etapus.“ – pasakoja  bendrovės „LITILIT“ vadovas Nikolajus Gavrilinas.
 
Lazeriai (asociatyvi FTMC nuotrauka)
 
Produkto veikimas yra paremtas nauju šviesos impulsų formavimo būdu – šis metodas buvo sukurtas Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Lazerinių technologijų skyriuje ir perduotas įmonei toliau jį vystyti pagal licencinę sutartį.
 
„Džiugu sulaukti gerų naujienų mūsų sektoriui šiuos sudėtingu geopolitiniu ir ekonominiu laikotarpiu. Dar džiugiau, kad dalis tos sėkmės yra mūsų mokslininkų FTMC Lazerinių technologijų skyriuje tiesioginio darbo įvertinimas. Inovatyvios žinios stimuliavo naujos įmonės atsiradimą ir jos sukurtų produktų tarptautinį pripažinimą“, – sako dr. Gediminas Račiukaitis, Lietuvos lazerių asociacijos prezidentas ir FTMC Lazerinių technologijų skyriaus vadovas.
 
Kitas inovatyvus produktas, pristatytas apdovanojimui „Prism Awards 2022“ programinės įrangos lazeriams kategorijoje – tai lietuvių kompanijos „Direct Machining Control“ sukurtas DMC  5-ašis modulis:
 
„Nominuotas produktas yra skirtas daugiaašių lazerinių sistemų valdymui. Šios sistemos skirtos sudėtingų paviršių apdirbimui ar tekstūravimui. Tokios technologijos leidžia sukurti funkcinius paviršius ant realių objektų pritaikomus įvairiose srityse – nuo medicinos iki automobilių pramonės. Taip pat palengvina sudėtingų objektų gamybą sumažindamos sąnaudas ir darydamos gamybą švaresne. Džiaugiamės pripažinimu ir tikimės, kad tai padės daugiau sistemų gamintojų pasinaudojus DMC pagreitinti naujų produktų kūrimą ir padidins DMC žinomumą tarp specialistų.“ – sako Šarūnas Vaškelis, „Direct Machining Control“ pardavimų vadovas.
 
DMC sistema - Prism Awards finalistai
DMC sistema - „Prism Awards 2022“ finalistai („Direct Machining Control“ nuotrauka)
 
DMC sistema - Prism Awards finalistai
DMC sistema - „Prism Awards 2022“ finalistai („Direct Machining Control“ nuotrauka)
 
Konkurso laimėtojai bus skelbiami bei apdovanojimai jiems įteikiami kitų metų pradžioje – 2022 m. sausio 26 d. didžiausios pasaulyje „Photonics West“ parodos metu San Franciske, JAV. Šiemet konkursas organizuojamas 14-ąjį kartą, atrankoje dalyvavo 120 įmonių iš 18 šalių.
 
„Prism Awards“ – tai kasmetinis tarptautinis konkursas, kurio metu yra apdovanojamos įmonės, kuriančios produktus, darančius teigiamą poveikį aplinkai, sprendžiančios problemas ir gerinančios gyvenimą pasitelkiant fotoniką. Konkursas prilyginamas kino industrijos „Oskarams“.  Šiemet „Prism Awards 2022“ rengėjai paskelbė nominantus į apdovanojimus dešimtyje kategorijų: išplėstinė ir virtualioji realybė (augmented & virtual reality), autonominis transportas, programinė įranga, lazeriai pramonei ir mokslui, biomedicinai skirti fotonikos prietaisai ir kt.
 
 
Nikolajaus Gavrilino ir Kęstučio Regelskio įkurta lazerių sektoriaus bendrovė „LITILIT“ (buv. „Integrali skaidulinė optika“) įkurta 2015 m. Įmonė veiklą pradėjo gamindama skaidulinius optinius komponentus, įvairaus galingumo specifinius mazgus, reikalingus lazerių gamybai, šiuo metu įmonė gamina ir pačius lazerius. Kompanija praėjusiais metais pritraukė didžiausią savo investiciją – 1,6 mln. Eur iš „Iron Wolf Capital“. Investicija buvo skirta plėtrai ir produkto validavimui užsienio rinkose. Šiuo metu kompanija jau ruošiasi tolimesniam augimo etapui.
 
Bendrovė „Direct Machining Control“ kuria programinę įrangą lazerinio apdirbimo sistemų valdymui - DMC. Įmonės sukurtos sistemos turi didelę paklausą rinkoje ir yra naudojamos įvairiems taikymams  nuo elektronikos gamybos, paviršių tekstūravimo iki lazerinio 3D spausdinimo. Įmonės klientai - nuo gamybos gigantų iki mokslo institucijų  - išsibarstę visame pasaulyje.
 
Informaciją parengė FTMC, „Direct Machining Control“, „Litilit“, Lietuvos lazerių asociacija.