Naujienos ir renginiai

Naujienos

2022. 03. 02 -

Ekspertai: branduolinė avarija Ukrainoje mažai tikėtina, didelio pavojaus Lietuvai nebūtų

 
Rusijai užpuolus Ukrainą ir tarptautinė bendruomenė nerimauja dėl branduolinės avarijos rizikos.
 
BNS kalbinti Lietuvos branduolinės energetikos ekspertai sako, kad galimos avarijos Ukrainos atominėse jėgainėse didžiausią poveikį turėtų aplinkinių vietovių gyventojams, tuo metu pavojus Lietuvai nebūtų didelis.
 
Pasak Fizinių ir technologijos mokslų centro Eksperimentinės branduolio fizikos laboratorijos vadovo Artūro Plukio, konkretus pavojus priklausytų nuo to, kokie jėgainių įrenginiai būtų pažeisti galimos avarijos metu.
 
„Jeigu veikimo metu pažeidžiama kažkokia aušinimo, cirkuliacijos sistema, galimi radioaktyvaus vandens ar radioaktyvių dujų aerozolių išmetimai. Jie būtų pavojingesni artimesnei aplinkai, jeigu nėra didelio gaisro, aukšto išmetimo. Paprastai vertinama tik kelių kilometrų atstumu (...) Jeigu būtų didelis reaktoriaus korpuso pažeidimas, tuomet avarija prilygtų Fukušimos atvejui“, – sakė A. Plukis.
 
Tačiau net ir tokiu atveju, pasak jo, pavojaus Lietuvai nebūtų.
 
„Tuomet turime jau didesnę ar pastovesnę taršą. Ji irgi nesiektų labai toli, bet jau artimoje aplinkoje būtų pavojinga dirbti personalui, vietiniams gyventojams. Kažkiek būtų pernešta radioaktyvių medžiagų toliau, bet tai iš tikrųjų nėra dideli kiekiai ir Lietuvos atveju jie nebūtų pavojingi“, – teigė mokslininkas. 
 
Skaitykite daugiau: portaluose LRT.lt ir 15min.lt

BNS, 2022-03-01