Naujienos ir renginiai

Naujienos

2023. 11. 23 -

Seime – konferencija apie jaunųjų mokslininkų situaciją Baltijos šalyse

FTMC nuotrauka
Lapkričio 23 d., ketvirtadienį, Seimo Konstitucijos salėje įvyko tarptautinė konferencija „Jaunųjų mokslininkų situacija Baltijos šalyse: ateities mokslo potencialo vystymas ar jo švaistymas?“
 
Renginį organizavo Baltijos šalių mokslininkių asociacija BASNET Forumas, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras (VU GMC), Kauno technologijos universitetas (KTU), Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC).

Konferencijos dalyvavo mokslo institucijų atstovai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Prancūzijos ir Italijos. Pranešėjai daug kalbėjo apie jaunųjų tyrėjų (doktorantų bei mokslo daktarų) situaciją Europoje, ypač Baltijos regione.

(FTMC nuotrauka)

Ne kartą atkreiptas dėmesys, jog talentingas jaunimas nori studijuoti, atlikti tyrimus – tačiau entuziazmą dažnai slopina pervargimas, nesaugumas dėl karjeros bei finansų, darbo krūviai, tarptautinė konkurencija, priešiška aplinka darbe, palaikymo stoka, biurokratija, nelygybė dėl lyties ir kitos kliūtys.

Susirinkę ekspertai pabrėžia, kad tai kelia nerimą, todėl būtina visos Europos mastu imtis veiksmingų priemonių padėti jauniesiems mokslininkams – tiek iš karjeros, tiek iš finansinės ar psichologinės pusės.

Konferencijos pabaigoje vyko apvaliojo stalo diskusija, kurioje FTMC atstovavo šio Centro direktorius prof. habil. dr. Gintaras Valušis. Jis akcentavo, kad jauno mokslininko kelias kartais išties yra sudėtingas.

(Prof. habil. dr. Gintaras Valušis (antras iš dešinės). FTMC nuotrauka)

„Gamtos mokslai pirmiausia yra gyvenimo stilius. Tad pirmasis iššūkis – ar žmogus, pabaigęs doktorantūros studijas, norėtų toliau studijuoti, ateityje tapti profesoriumi. O gal jis labiau nori dirbti pramonėje?

Jeigu asmuo yra smalsus ir nori toliau siekti mokslininko karjeros, kyla kitų klausimų. Mes skirtingai suprantame mokslą: vieni nori greitų rezultatų, bet tikrai geras mokslas yra lėtas. Tai reiškia, kad rezultatai pasirodys daug vėliau. Tad reikia atkaklumo ir ištvermės.

O kai esi jaunas, kai auga tavo vaikai, kai tau reikia pinigų, psichologiškai tokia perspektyva neatrodo labai patraukli. Tad žmonės galbūt turėtų būti 200 proc. tikri rinkdamiesi būtent tokią karjerą savo gyvenime“, – sakė prof. G. Valušis.

FTMC informacija