Naujienos ir renginiai

Naujienos

2024. 03. 05 -

Lietuvos mokslo premijos laureatas dr. A. Jagminas: viliuosi, kad mano mokiniai tęs pradėtus tyrimus

Dr. Arūnas Jagminas. FTMC nuotrauka
Kovo 5 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) įvyko 2023 metų Lietuvos mokslo premijų įteikimo iškilmės. Džiaugiamės, kad tarp laureatų – ir FTMC Elektrocheminės medžiagotyros skyriaus mokslininkas dr. Arūnas Jagminas.
 
Jis įvertintas Gamtos mokslų srityje už mūsų Centre atliktą darbų ciklą „Paklausių nanodarinių formavimo, charakterizavimo ir taikymų tyrimai (2007–2021)“. FTMC chemiko tyrimų metu rasti įvairių metalų, puslaidininkių ir hibridinių nanodarinių bei jų tvarkių kolonijų, pasižyminčių naujomis savybėmis, elektrocheminės, terminės ar hidroterminės sintezės būdai.
 
Iškilmingą renginį pradėjo LMA viceprezidentas, Lietuvos mokslo premijų komisijos pirmininkas prof. habil. dr. Zenonas Dabkevičius:
 
„Tai reikšminga diena mokslo visuomenei, kuomet įvertinama mokslininkų ilgametė, nuoširdi, daug fizinių ir protingų pastangų reikalaujanti veikla“, – pabrėžė akademikas.
 
Jis džiaugiasi, kad kaip tarptautiniuose kino ir meno apdovanojimuose, LMA konkursas turėjo gausybę nominantų. Pasak profesoriaus, tai rodo, kad Lietuva turi aukšto tarptautinio lygio potencialią, o per pastaruosius keletą metų Lietuvos tyrėjų aukščiausio lygio moksliniai straipsniai, išradimų patentai ir dalyvavimas tarptautiniuose konsorciumuose tapo kasdienybe.
 
 
(FTMC nuotrauka)
 
Nuotoliniu būdu susirinkusiuosius pasveikino ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė. 
 
„Deja, ir šiemet ši šventė vyksta visiškai nešventiškai atrodančiame pasaulyje, kurį niokoja karas ir kuriame neviltį kelia tai, kad mokslo pasiekimai paverčiami svarbia karo industrijos dalimi.
 
Tačiau, kita vertus, šiandien teisingumo atkūrimas ir atkirtis agresijai labai priklauso nuo to, kiek mokslininkai sugebės įsijungti į demokratinio pasaulio gynybos sistemą. Visi matome, kad dabar vykstantis karas visiškai kitoks nei prieš tai buvusieji, ir ypač daug priklauso nuo moderniausių technologijų. Tikiu, kad ir Lietuvos mokslininkai suvaidins svarbų vaidmenį, padėdami apginti laisvąjį pasaulį nuo agresorių.
 
Šiandien mokslo bendruomenė turi itin svarbią socialinę misiją – ginti mus visus nuo pagundos nemąstyti, slysti įvaizdžių paviršiumi, taip pat nuo įvairių sąmokslo teorijų, kurios minta mūsų baimėmis“, – sakė premjerė.
 
Vėliau Lietuvos mokslo premijų laureatams – humanitarinių, socialinių, gamtos, medicinos ir sveikatos bei technologijos mokslų sričių specialistams – ant scenos buvo įteikti diplomai. Apdovanotieji išreiškė padėkas ir šiek tiek pristatė savo temas.
 
 
(Dr. Arūnas Jagminas. LRT Plius videomedžiagos kadras)
 
„Šis apdovanojimas yra ne vien tik mano atliktų darbų įvertinimas. Tai – mūsų Centro visų šiuo metų atliekamų darbų ir pasiektų rezultatų įvertinimas“, – savo kalbą pradėjo A. Jagminas.
 
„Tad pirmiausia noriu padėkoti buvusiam Centro direktoriui profesoriui Vidmantui Remeikiui, [dabartiniam direktoriui] profesoriui Gintarui Valušiui, ir tuos darbus kuravusiam profesoriui Rimantui Ramanauskui už visokeriopą pagalbą vykdant šiuos tyrimus.
 
Kartu noriu padėkoti didelei grupei savo mokinių, doktorantų, kurie ir toliau vykdo tyrimus nanomokslų srityje. Dėkoju ir nemažai grupei partnerių iš Bolonijos, Kadiso, Varšuvos ir Monso universitetų, kurie prisideda ir padeda atlikti tyrimus su tokia įranga ir aparatūra, kokios Lietuvoje nėra“, – sakė FTMC chemikas.
 
 
(2023 m. Lietuvos mokslo premijų laureatai. FTMC nuotrauka)
 
„Prasideda kvantinių taškų era. Taip prieš dešimt metų prognozavo Harvardo universiteto profesorius Charlesas Lieberis – kad tos srities tyrimai tęsis iki 2050 metų, t. y., užtruks ženkliai ilgiau negu prognozuota nanodariniams. Ir mes matome, kad Nobelio premijos šiais metais įtektos būtent tiems, kurie pradėjo darbus kvantinių taškų srityje.
 
Tai nauja sritis. Dauguma institutų ir universitetų Lietuvoje dar tikrai nėra pasiruošę šiems tyrimams, nes tiriami objektai supersmulkūs, kalbame apie 1–2 nanometrų dydžio darinius. Jų nauda nanomedicinoje kol kas visiškai neaiški. Gali būti, kad čia bus surasti labai naudingi sprendimai, ir manau, kad Lietuvoje prie to tikrai prisidės.
 
Baigdamas, kad netrukdyčiau jūsų publikos, negaliu pasakoti apie atliktus darbus, nes publikuota 70 mokslinių straipsnių bei, atrodo, 7 monografijos. Noriu tiktai išreikšti viltį, kad mano mokiniai ir toliau tęs šiuos tyrimus“, – kalbėjo dr. A. Jagminas.
 
Dar kartą sveikiname kolegą ir linkime, kad šis noras išsipildytų!
 
Visų 2023 m. laureatų sąrašą rasite čia.
 
FTMC informacija
Susiję:
Lazeristai-47465ca2390887d279c2781622974c45.jpg
2024. 03. 04 - Lazeristams P. Mackoniui ir A. Petrulėnui – LMA premija Jų kuriama lazerinė sistema, tikimasi, pravers tiek moksle, tiek karo lauke.
Katsiaryna-2bb59182eebb149d1914e79ccd237b0b.jpg
2024. 02. 22 - Naujoji gamtos mokslų daktarė – naudingas dangas tobulinanti K. Charniakova Eksperimentai buvo sėkmingi, be to, pateikė ir netikėtų rezultatų.
Wanessa and Arūnas-048ea6ab5cb29513d3548427a6f62fb3.jpg
2024. 02. 09 - Nauja priemonė sunkioms žaizdoms gydyti: tarptautinė mokslininkų komanda kurs įšvirkščiamą pleistrą Lietuvai šiame projekte atstovaus FTMC chemikai dr. W. Melo ir dr. A. Stirkė.
Jagminas_s-1f10004aa76c9ea8cc14d5d81486c422.jpg
2024. 02. 06 - FTMC chemikas dr. A. Jagminas – 2023 m. Lietuvos mokslo premijos laureatas! Jis įvertintas už darbų ciklą „Paklausių nanodarinių formavimo, charakterizavimo ir taikymų tyrimai (2007–2021)“.