Naujienos ir renginiai

Naujienos

2018. 02. 26

S. Orlovas. Kodėl sulauksime šaltesnių orų?

Televizorius, radijas ir naujienų portalai skalambija apie klimato kaitą ir globalinį atšilimą, o jūsų kieme balandžio menėsį iškrito sniegas… Skaitote apie kylančias temperatūras, bet per naujienas matote reportažą apie pūgas saulėtoje Kalifornijoje. Pastoviai girdite apie kylančius jūros lygius, apie palmes augsiančias Lietuvoje, apie sausras ir masines mirtis dėl vandens stygiaus, tačiau Užkalnis rašo, kad tai sąmokslas ir blėniai.

Nežinote kuo gi tikėti? Tikėkit ne Užkalniu, o tikėkit mokslu. Ką tas mokslas sako apie anomalines temperatūras, dabar pabandysiu jums prieinamai papasakoti aš.

Kai buvau mažas, esu praleidęs vasarą Žemaitijos kaime pas savo tetą. Tai buvo šioks toks išgyvenimas, nes tėvai pritaikė šoko terapiją – paliko mane tetai ir man nieko nepasakė. Teta turėjo seną švytuoklinį laikrodį, kuriame vietoje švytuoklės buvo geležinė grandinė su svarmenimis. Buvo galima keisti grandinės ilgį, buvo galima perkabinti svarmenis.

Man, pamenu, labai patikdavo kaitalioti viską, kas ėjo. Bet tetai tai labai nepatiko, nes tai buvo vienintelis laikrodis namuose ir ji pastoviai praleisdavo tai žinias, tai parduotuvės uždarymo laiką. Vienu žodžiu, po savaitės tetos reikalavimu grįžau namo ir tai trumpa istorijos versija. Bet aš ne apie tai. Aš apie laikrodį.

Jei pailgindavau arba patrumpindavau grandinę, laikrodis pradėdavo keistai elgtis. Sekundės rodyklė tai sustodavo, tai puldavo judėti greičiau, negu reikia. Dabar, jau suaugęs, suprantu, jog tai buvo laikrodžio išderinimo pereinamasis procesas. Vienas ritmas dar nenusistovėjo, o kitas dar neįsibėgėjo, tad laikrodžio rodyklės trumpam išprotėdavo.

Mūsų planeta turi savo laikrodį. Po žiemos ateina pavasaris, po pavasario ateina vasara, na, o po vasaros ir iki rudens netoli, o po rudens atslenka žiema. Ir tai kartojasi, kartojasi ir kartojasi. Jei pažiūrėtume planetos temperatūros pokyčių animaciją, matome periodiškumą, atsikartojimą kaip laikrodyje. Ir gana lengvai pamatome planetos paviršiaus sritį, kur tas periodiškumas mažiausias – Skandinavija ir Europa.

Taip atsitinka dėl Golfo srovės – šiltos paviršinės vandenyno srovės, kuri teka iš Karibų link Skandinavijos. Šiltas tropinis vandenyno vanduo pasiekęs Skandinaviją sušildo orą, išlygina temperatūras ir neleidžia Skandinavijai visiškai sušalti.

 Visą dr. S. Orlovo tekstą skaitykite ČIA.

Susiję:
CS_Banner_GS mini-02ac6e9b339536b7bffd062939ee3f05.jpg
2024. 02. 27 - „Café Scientifique“: kaip gimsta orų prognozės? Vasario 27 d., 19.00 val., bare „KAS KAS“.