Naujienos ir renginiai

Naujienos

2019. 11. 11 -

PAR EXCELLENCE. Faktais pildome tuščius istorijos lapus

 
VilniusRadiocarbon” pasivadinusi FTMC Branduolinių tyrimų skyriaus Masių spektrometrijos laboratorijos mokslininkų komanda vykdo daug įdomių ir visuomenei aktualių aplinkotyros darbų, susijusių tiek su branduoline energetika, tiek su aplinkos saugumu. Taip pat tiksliausiai Baltijos šalyse atlieka datavimą radioaktyvios anglies metodu, naudodami greitintuvo masių spektrometrą, ir gali nustatyti įvairių objektų amžių net iki 50 tūkstančių metų į praeitį.
 
Kada ir kur gyveno žmogus ar gyvūnas, kurio palaikus aptiko archeologai? Originalas ar klastotė yra viduramžių dailės kūrinys arba iš prosenelio grafo paveldėtas krėslas? Kiek pasikeitė radioaktyvumas neveikiančios atominės jėgainės aplinkoje ir ar galima valgyti ten sugautą žuvį? –  atsakymus į sudėtingiausius klausimus randa Masių spektrometrijos laboratorijos komanda. Ir visi atsakymai yra pagrįsti neginčijamais moksliniais faktais.
 
Šie tyrimai - tai nepakeičiama pagalba, žinios archeologams, istorijos tyrinėtojams, geologams, kolekcionieriams, aplinkos, sveikatos, teismo medicinos ekspertams bei daugelio kitų sričių specialistams.
 
FTMC datavimo radioanglimi grupę sudaro sėkmingai dirbantys aukšto lygio mokslininkai: prof. Vidmantas Remeikis, dr. Žilvinas Ežerinskis, dr. Andrius Garbaras, dr. Justina Šapolaitė, dr. Evaldas Maceika, dr. Rūta Barisevičiūtė, dr. Agnė Mašalaitė, doktorantas Algirdas Pabedinskas ir dar tik būsimi mokslininkai: Artur Plotnikov, Laurynas Butkus, Laurynas Bučinskas. Kalbėjomės su šios grupės atstovais Algirdu ir Žilvinu.
 
Dr. Žilvino Ežerinskio, doktoranto Algirdo Pabedinsko ir „VilniusRadiocarbon” komandos sėkmės istoriją skaitykite čia.
 
Susiję:
Danielius Lingis-4faa65af4ee1ec1a29821fc9f7924475.jpg
2023. 11. 28 - Naujasis gamtos mokslų daktaras – kompiuterinę programą dalelių sklaidai tirti sukūręs D. Lingis Ši programa mokslininkams iš Lietuvos bei užsienio padės lengviau tirti fizikinius procesus ir testuoti hipotezes.