Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 11. 11 -

Pirmąkart surengta „Europos Kvantinė Savaitė“ sudomino Lietuvą

Lapkričio 2-6 d. Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, pirmą kartą vyko „Europos Kvantinės Savaitės” / „European Quantum Week” (EQW) edukacinė sesija. Renginį inicijavo Europos Komisija (EK) ir kvantinių technologijų konsorciumas „Quantum Technologies Flagship“. Dalyvauti virtualiose paskaitose ir daugiau sužinoti apie kvantinį mokslą bei technologijas galėjo ne tik visi Europos moksleiviai, kuriems buvo skirta ši iniciatyva, bet ir kiekvienas ES pilietis, besidomintis mokslo pasauliu.
 
Pagrindinis (nacionalinis) pirmą kartą rengiamos EQW organizatorius Lietuvoje - Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC). EQW edukacinėje sesijoje dviejų interaktyvių paskaitų metu visuomenei suprantamai bei įdomiai apie kvantinį mokslą pasakojo FTMC dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė, pagrindinė „Europos Kvantinės savaitės” Lietuvoje iniciatorė ir organizatorė. Mokslininkė taip pat dėsto fiziką Vilniaus universitete (VU), o jos dabartiniai moksliniai tyrimai susiję su kietojo kūno kvantinėmis technologijomis, pagrįstomis išskirtinėmis optiškai aktyvių defektų savybėmis, kurie veikia kaip pavienių fotonų šaltiniai dvimatėse medžiagose. Pasak dr. M. Mackoit-Sinkevičienės, manoma, kad ateityje pavienių fotonų šaltiniai atliks esminį vaidmenį atliekant daugybę kvantinių užduočių.
 
- Mažena, kas paskatino imtis iniciatyvos ir surengti Europos Kvantinę savaitę” (EQW) Lietuvoje? Kuo šis renginys aktualus, svarbus mokslo populiarinimui mūsų šalyje bei visoje Europoje? 
 
- Šiuo laiku mes, pasaulio mokslininkai, jau išmokome valdyti kvantinio pasaulio objektus. Tai reiškia, kad jau mokame išgauti kvantinius efektus pavienės dalelės lygmenyje, mokame detektuoti pavienius fotonus, gebame apjungti net kelias dešimtis kvantinių būsenų tarpusavyje ir kt. Galima būtų be sustojimo vardinti daugybę pastarųjų kelerių metų pasiekimus šiose srityse. Būtent dabar kuriasi naujos ateities karjerų galimybės, kuriami inovatyvūs startuoliai, didelėse įmonėse įkuriami kvantinių technologijų padaliniai.
 
Jeigu norime kurti kvantines technologijas Lietuvoje arba plėtoti ir prisidėti prie jau esamų, mums reikalingi studentai, kurie studijuos tiksliuosius mokslus, inžineriją, verslą ir komunikacijas. Manau, kad žmonės, dirbsiantys tokioje „rytojaus, ateities industrijoje”, jau dabar turėtų mokytis, gilintis į kvantinius mokslus, todėl labai svarbu šiandien skleisti šią žinią mūsų visuomenėje. Būtent dabar yra puikus, tinkamas metas ugdyti kvantinių technologijų sąmoningumą visuomenėje ir jaunimo tarpe.
 
Tam ir skirta „Europos Kvantinės savaitės“ edukacinė sesija (EQW). Šiuo metu, mes, pasaulis, jau esame antrosios kvantinės revoliucijos pusiaukelėje, bet tik nedidelė žmonių grupė – mokslininkai, inovacijų kūrėjai - apie tai žino ir supranta, ką tai reiškia. Norėjau, kad EQW edukacinėje sesijoje paskaitų metu, kuo daugiau žmonių išgirstų ir geriau suprastų kvantinio mokslo perspektyvas. Juk ateityje kvantinėms technologijoms bus lengviau įeiti į rinką ir pasiekti komercializacijos etapą. Tad norisi, jog žmonės pagaliau nustotų baimintis žodžio „kvantinis“ ir suprastų visas tokių technologijų teikiamas galimybes.
 
- Kokius pagrindinius tikslus deklaruoja EQW iniciatoriai?
 
- „Kvantinės savaitės edukacinė sesija 2020” (EQW), inicijuota Europos Komisijos ir „Quantum Technologies Flagship” – tai naujas judėjimas, kuris turėtų kasmet, lapkričio mėnesį, apjungti visas Europos šalis vienam bendram švietimo tikslui. Siekiama, kad šis renginys taptų ilgalaike ES tradicija. Edukacinės kvantinės savaitės metu kiekvienos šalies mokslininkai nacionalinėmis ES valstybių kalbomis skaitytų viešas paskaitas visuomenei ir moksleiviams apie kvantinių technologijų galimybes, naujausius pasiekimus šiose srityse. 2020-tieji metai buvo itin svarbūs, nes jie yra EQW atidarymo metai. Džiaugiuosi gavusi kvietimą prisijungti ir galėjusi tapti šio švietėjiško judėjimo dalimi.
 
- FTMC – nacionalinis EQW organizatorius Lietuvoje, kodėl galime ir turime didžiuotis tapę šios inciatyvos dalimi?
 
- Pasižiūrėję į „Europos Kvantinėje savaitėje” dalyvaujančių ES šalių žemėlapį matome, kad didžioji Europos dalis įsitraukė į šią iniciatyvą - net 26 ES valstybės.  Beje, Lietuva yra vienintelė Baltijos šalių atstovė šiame renginyje. Pagrindinė žinutė, kurią dalyvaudami pateikėme Europai, tarptautinei bendruomenei yra ši: FTMC nori šviesti visuomenę šiuo klausimu bei pritraukti jaunimą, kuris ateityje prisijungtų prie bendro Lietuvos mokslinio potencialo ir ateities technologijų kūrimo. Svarbus buvo ne tik pats paskaitos realizavimas, bet ir renginio paruošiamosios dalys. Džiaugiuosi, kad FTMC vardu galėjau padėti kitų ES valstybių mokslininkams su šio renginio organizavimu. Pasiruošimo metu išryškėjo kiekvienos valstybės prioritetinės kryptys. 
 
 
- Ką pačiai reiškia būti pagrindine EWQ Lietuvoje organizatore ir pranešėja? Ko siekei savo paskaita?
 
- Pripažinsiu, nacionaliniu mastu skaitomai paskaitai labai daug ruošiausi, nes man tai yra didžiulė atsakomybė. Paskaitų metu stengiausi suprantamai paaiškinti, kas yra kvantinės technologijos. Nors kvantinė mechanika dėstoma tik universitete antro kurso studentams, esu įsitikinusi, kad po šios paskaitos moksleiviai ir mokslo gerbėjai įsisavino pagrindinę žinutę: kvantinės technologijos veikia pagal kvantinės mechanikos dėsnius, kurie pasireiškia subatominiame lygmenyje. Tai yra, kai kalba eina apie itin lengvas ir mažas daleles, jų sąveikoms aprašyti klasikinės mechanikos Niutono dėsnių taikyti negalime; materija mažiausiu mastu nėra tęstinė ir -  kad dalelės nevisiškai elgiasi kaip tikros dalelės, bet jos elgiasi kaip bangos tuo pat metu. 
 
 
Svarbu buvo akcentuoti, kad mes kasdien jau naudojamės dalykais, kurių veikimas pagrįstas kvantine fizika. Tai yra bet kuris mūsų kompiuteris, bet kuris IT elementas, DVD ar blu-ray grotuvai, GPS ir t.t. Visi šie prietaisai, įrenginiai remiasi mūsų suvokimu, žiniomis apie kvantinę mechaniką. Lazeriai leido pagreitinti komunikaciją, skenuoti barkodus, atlikti branduolių sintezę, tikslius matavimus. Tuo tarpu panaudojus lazerius ir kvantinės fizikos žinias,  atsiveria galimybės padaryti efektyvesne fotosintezę. Šiandien magnetinio rezonanso aparatai stovi beveik visose ligoninėse. Didelio tankio kietieji diskai, kurie išnaudoja gigantišką magnetovaržą, leidžia tankiai saugoti informaciją. Plačiausias taikymas - tai Nobelio premija įvertinta CCD vaizdų kamera. Ji jau tapo pagrindiniu įrankiu kiekvienoje telefono kameroje, kurioje šviesa užfiksuojama elektroniniu būdu, ne fotojuostoje, kaip buvo iki šiol.
Pranešimo metu taip pat parodžiau, kad FTMC mokslininkai, taikydami kvantinės fizikos žinias, moka užauginti reikalingus kvantinius puslaidininkinius darinius, tyrinėti jų savybes, kurios yra svarbios optoelektronikos prietaisų kūrimui ir optimizavimui. Tad pirmos kartos kvantinės technologijos jau atnešė mums daugybę naudingų įrankių ir džiugu, kad paskaitos auditorija, moksleiviai su tuo sutiko.
 
 
Antroji mano EQW sesijoje skaitomos paskaitos dalis buvo skirta „antrosios kartos” kvantinėms technologijoms aptarti. Tikslas - įkvėpti moksleivius: pasakojau, perteikiau savo žinias, kur galima būtų naudoti kvantinius kompiuterius, kvantines komunikacijas ir kvantinius jutiklius. 
 
- Kaip vertinate įvykusią EQW edukacinę sesiją Lietuvoje: ar pavyko sudominti kvantiniais mokslais mūsų šalies visuomenę?
 
- Vienareikšmiškai – tikslas buvo pasiektas. Taip pat renginį padėjusios organizuoti Lietuvos fizikų draugijos pagalba man pavyko pasiekti ir paskatinti dalyvauti sesijoje labai daug ir įvairių Lietuvos mokyklų. Įdomu paminėti, kad interaktyvias paskaitas (paskaitą ir jos pakartojimą) stebėjo ne tik gimnazistai bei vidurinių mokyklų mokiniai.
 
 
EQW edukacinėje sesijoje Lietuvoje dalyvavo įvairių įmonių atstovai, studentai (doktorantai), suaugusiųjų mokyklos, profesinio rengimo centrai. Buvo ir tėvelių, kurie prašė registruoti į paskaitą keletą šeimų - mokslo entuziastų. Nors tikėjomės, kad paskaitose dalyvaus  9-12 klasių moksleiviai, aktyviai jungėsi ir jaunesnieji 7-8 klasių mokiniai. Iš viso EQW edukacinėje sesijoje Lietuvoje užsiregistravo 1594 dalyviai: 62 klausytojai ir 1532 moksleiviai kartu su savo mokytojais. Žemėlapyje matyti, kad prisijungė daug mokyklų iš Vilniaus, Akmenės, Elektrėnų, Pagėgių, Jonavos, Prienų, Kretingos, Zarasų, Šalčininkų, Ginkūnų, Telšių, Panevėžio, Kauno, Kupiškio, Šiaulių, Rietavo, Lentvario, Vilkaviškio, Alytaus, Klaipėdos, Šakių, Mažeikių, Marijampolės, Trakų, Pakruojo, Utenos, Radviliškio, Eišiškių. Po paskaitų su moksleiviais vyko 15 min trukmės klausimų ir diskusijų sesijos. Sulaukiau daug  įdomių klausimų: apie kvantines technologijas ir žmogaus sveikatą, apie kvantinį tuneliavimą, žmogaus galūnių valdymą, skraidančias mašinas, kvantus ir t.t.
 
Tuo pačiu - noriu nuoširdžiai padėkoti visiems, kas padėjo surengti šį išskirtinį mokslo populiarinimo renginį. Pirmiausia, savo šeimai – sutuoktiniui Jurgiui Sinkevičiui, kuris buvo vienas didžiausių pagalbinininkų įgyvendinant EQW Lietuvoje projektą. Jurgis sukūrė specialią svetainę dalyvių registracijai, taip pat padėjo rengti tiesiogines renginio transliacijas youtube kanalu bei įgyvendino visus technologinius sprendimus. Labai ačiū tariu FTMC dr. Audriui Alkauskui, kuris padėjo susisiekti su EQW būstine, skatino šią idėją ir patikėjo man atsakomybę įgyvendinant šią misiją ir FTMC direktoriui Gintarui Valušiui už palaikymą ir pagalbą. Taip pat dėkoju FTMC viešųjų ryšių specialistei Rūtai, padėjusiai rengti EQW informaciją bei spręsti kitus organizacinius klausimus. Mes, visa komanda, tikimės ir planuojame, kad EQW edukacinė sesija vyks ir kitais metais, taip pat lapkričio mėnesį.
 
Manau, kad kiekviena mokslininkų „neformali” edukacinė iniciatyva padeda visuomenei labiau suvokti mokslo reikšmę ir svarbą. Todėl kviečiu visus FTMC kolegas prisijungti prie 51-ajai Tarptautinei Fizikos olimpiadai, kuri vyks Lietuvoje, skirtų renginių. Lapkričio 27 d. organizuojama virtuali „Fizikos popietė“, skirta olimpiados populiarinimui tarp 9-12 klasių mokinių.  Kviečiu dalyvauti ir skaityti moksleiviams nuotolines paskaitas. Temas ir trukmę pasirenka pranešėjai, svarbu, kad pranešimai turėtų sąsajų su fizikos mokslu. Savo paskaitoje „Fizikos popietėje” ketinu aptarti fizikos dėsnius per Holivudo filmų prizmę,  t.y. „Fizika kino filmuose“. Kviesiu moksleivius tapti kino režisierių ir scenaristų moksliniais konsultantais: aptarsime filmų scenas, kas jose atitinka fizikos dėsnius, o kas jiems prieštarauja.
 
EQW edukacinė paskaita, kurią vedė FTMC dr. M. Mackoit-Sinkevičienė, patalpinta Youtube kanale: