Naujienos ir renginiai

Naujienos

2021. 05. 25 -

Mokslininkas K. Zubovas: Visata - didžiausia kosmologijos laboratorija

 
Pasak astrofizikų, tyrinėjančius beribės Visatos paslaptis, apie ją kol kas turime vos 4 proc. informacijos, o kai kurių kosminių reiškinių negalime nei išanalizuoti, nei pažaboti, nes mūsų galimybės vis dar stipriai apribotos. Technologijų plėtra leidžia mokslininkams apie mus supantį kosmosą sužinoti kasdien vis daugiau.

„Kosmologija, nagrinėjanti didžiausio masto Visatos evoliuciją, kol kas yra vienas iš dviejų mokslų, esančių mūsų dabartinio pažinimo pakraštyje. Viena pažinimo pusė yra labai maži objektai, įvairios nanotechnologijos ir procesai, vykstantys atominiuose masteliuose, bandymas suvokti, kokių elementariųjų dalelių yra, kaip jos sąveikauja tarpusavyje ir t. t. Kita dalis yra patys didžiausi masteliai – kokie ekstremalūs reiškiniai vyksta Visatoje, nuo ko viskas prasidėjo, link ko viskas eina. Tai didžiausi klausimai, į kuriuos astrofizikai bando atsakyti." - sakė Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkas astrofizikas dr. Kastytis Zubovas Lietuvos aviacijos muziejaus organizuotoje konferencijoje „Lietuviai ir kosminės technologijos šiandien“. Portalo LRT.lt rubrikos „Mokslas ir IT" rengėjai su FTMC dr. K. Zubovu kalbėjosi apie didžiausią mokslinę laboratoriją - kosmosą, ten slypinčias paslaptis ir žmonijos pastangas jas pažinti.

Interviu skaitykite: portale LRT.lt
Susiję:
Kastytis Zubovas-685c96baf27c080ba08bcb4c45a445b9.jpg
2023. 11. 11 - Kodėl gyvenimas Mėnulyje nebūtų žavingas? Apie naujausius Žemės palydovo tyrimus LRT KLASIKOS laidoje „Šviesi ateitis“ pasakoja FTMC astrofizikas dr. K. Zubovas.