Naujienos ir renginiai

Naujienos

2020. 04. 20 -

FTMC lazerinė sistema: apsauginis skydelis nuo koronaviruso per 7 s

FTMC Lazerinių technologijų skyriaus mokslininkai su partneriais vos per tris dienas sukūrė efektyvią robotizuotą lazerinę apsauginių veido skydelių pjovimo sistemą. FTMC lazerių kūrėjai sugalvojo būdą, kaip adaptuoti ir panaudoti CO2 dujų lazerį plastikinių skydelių gamyboje. Dabar vos per 7,5 sekundes iš plastikinio butelio galima išpjauti veido apsaugą nuo COVID-19 viruso.
 
Plastikiniai veidą saugantys skydeliai, pagaminti iš aukštos kokybės maisto pramonėje naudojamo PET plastiko, visame pasaulyje yra pripažinti efektyvia asmeninės apsaugos nuo koronaviruso plitimo priemone. Skydeliai apsaugo akis ir visą veido sritį nuo oro lašeliniu būdu plintančio COVID-19 viruso, kitų kenksmingų bakterijų bei virusinių infekcijų. Tačiau, paskelbus pasaulinę koronaviruso pandemiją, Lietuvoje ir visame pasaulyje išaugo asmeninių apsaugos nuo koronaviruso priemonių, taip pat ir veido srities apsaugų, paklausa. Jų drastiškai trūksta dėl sutrikusios prekybos su Kinija, pagrindine šių priemonių gamintoja. Tad Lietuvos pramonininkai pradėjo ieškoti būdų ir priemonių, kaip iš turimų žaliavų šalies viduje pagaminti tinkamas, visiems prieinamas asmenines apsaugas nuo mirtino viruso.
 
Pasak FTMC Lazerinių technologijų skyriaus vadovo dr. Gedimino Račiukaičio, mokslininkų pagalbos plastikinių veido apsaugų gamyboje paprašė Kretingos įmonė „Terekas”. Ši įmonė gamina PET taros gamybai skirtus įrenginius ir įvairius plastikinius pieno, sulčių, vandens, maisto papildų butelius, tad sugalvojo iš jų gaminti apsauginius veido skydelius. Tačiau, susidūrę su išpjovimo problemomis, kreipėsi pagalbos į FTMC lazerių specialistus.
 
 
„Su kretingiškių įmone FTMC bendradarbiauja jau kelerius metus, bandome pritaikyti lazerių inovacijas butelių gamyboje. Įmonės vadovas J. Maksvytis paprašė padėti lazeriu iš butelių išpjauti skydelius, apsaugančius veidą. Pakeitus 5 litrų butelio formą, iš vieno butelio galima iškirpti du skydelius. Bėda ta, kad rankinis kirpimo procesas užima daug laiko, reikia daug žmonių: patyręs „karpytojas” per 4 min. žirklėmis sukarpo tik 1 butelį ir pagamina 2 apsaugos priemones. Be to, tokiu būdu iškirptų skydelių kraštai aštrūs, galima susižeisti.” – pasakojo FTMC dr. G. Račiukaitis.
 
FTMC Lazerinių technologijų skyriaus mokslininkų komanda: dr. Gediminas Račiukaitis, dr. Karolis Ratautas, dr. Paulius Gečys, dr. Marius Brikas ir įmonės „ELAS” projekto vadovas Artūras Greičius sugalvojo, kaip optimizuoti plastikinių veido apsaugų gamybą, plastiko pjaustymui pritaikydami CO2 dujų lazerį.
 
dr. Gediminas Račiukaitis
 
„Sumanėme panaudoti FTMC nebenaudojamą CO2 lazerį, kuris generuoja tolimąją infraraudonąją  šviesą su bangos ilgiu arti 10 mikrometrų. Tokią šviesą labai gerai sugeria skaidrus plastiko polimeras, iš kurio gaminami plastiko buteliai. Taigi, prieš Velykas per savaitgalį su visa komanda lazerių specialistų surinkome ir paleidome senąjį lazerį. FTMC Mechanikos APC technikas Marek Ščerbuk pagamino visas trūkstamas detales. Balandžio 8 d. ryte laboratorijoje išbandėme laboratorijoje visą nepriekaištingai veikiančią optinę lazerinę sistemą ir išvežėme į Kauno įmonę „Elinta Robotics”, kur lazerinė sistema buvo integruota su robotu. Penktadienį, prieš Velykas, automatinė lazerinė butelių pjovimo sistema jau buvo sumontuota ir visu pajėgumu dirbo Kretingoje, „Tereke”.
 
Pavyko pasiekti 15 sekundžių bendrą gamybos ciklo laiką, o mūsų su partneriais sukurta lazerinė sistema apsauginį veido skydelį išpjauna per 7,5 sekundės. Tai tikrai didelis greitis, leidžiantis sparčiai ir efektyviai pagaminti daug kokybiškų, visiems reikalingų apsaugų nuo viruso plitimo.
 
Labiausiai džiaugiuosi, jog suprasdami situacijos rimtumą, sugebame kūrybiškai mąstyti, susitelkti ir vien iš turimų išteklių, per nepilną savaitę sukurti ir paleisti automatizuotą, masinei gamybai pritaikytą lazerinę sistemą. Dabar turime ramesnio laiko, kad paverstume ją normaliu komerciniu produktu.” – sakė FTMC mokslininkas dr. G. Račiukaitis.
 
FTMC lazeriais išpjaustyti apsauginiai veido skydeliai naudojami Klaipėdos krašto medikų, testuojami Kauno klinikose. Pirmoji siunta turėtų keliauti į Italiją, labiausiai nuo koronaviruso kenčiančią ES šalį.
 
 
Fotografijos autorius: UAB „Terekas"
Susiję:
Vincas(1)a-a0c592cc2c86bd4f9d171a0849eebba9.jpg
2023. 10. 06 - Koronaviruso baltymus tyręs chemikas V. M. Mačiulis – naujasis gamtos mokslų dakataras Jo darbai naudingi tiek mokslui, tiek įmonėms, kurios gamina greituosius COVID-19 testus.